Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

520213.jpg
Tullen i Helsingborg.

Tullen går på knäna – drar ändå ned

Alkoholbeslagen slår nya rekord och tullens utredare går på knäna. I sommar drar man ned på gränsbevakningen ytterligare.

- I närtid har vi inga utsikter att strypa alkoholsmugglingen. Vi klarar inte av att stoppa bilar och bussar i den omfattning som skulle behövas, säger Lars Bäckström, tf chef för gränsskyddsavdelningen på Tullverket i Malmö.

Det är gigantiska mängder alkohol som varje dag smugglas in i landet. Enligt forskarna på Stockholms universitet handlar det om minst 300 000 burkar starköl, varje dag året om. Plus vin och starksprit.

Drastiska åtgärder krävs

Lars Bäckström ser inte hur smugglingen ska kunna stoppas utan att något drastiskt görs, som ändrad lagstiftning eller sänkta alkoholskatter.

- Smugglingen ökar för varje år och en skattehöjning skulle inte dämpa lusten att smuggla, konstaterar han.

Ändå tycker han att det är viktigt att jobba vidare mot smugglingen.

- Man kan ju faktiskt bli dömd och man kan få ett fängelsestraff. Det avskräcker en viss procent, säger han.

Men kontrollen är dålig, straffen låga och förtjänsten god för smugglare och langare.

Prioriterar narkotika

Varje kvart lägger en Danmarksfärja till i Helsingborg. Personal i tullfiltret bedömer att mellan 10 och 15 fordon per färja kommer från Tyskland lastade med billig alkohol.

Många åker så ofta att de är igenkända av tulltjänstemännen.

- Men det vi prioriterar är narkotika, säger Tomas Nilsson, biträdande gruppchef vid tullen i Skåne. Och så försöker vi ta dem som säljer alkohol till minderåriga.

Mest läst