Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Både Rosaleena Luokkala och Laura Linnea Ilmanen har egna erfarenheter av den svåra bostadsmarknaden för studenter i Sverige.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tufft bostadsläge för studenter

  Nollningen är i gång och uppropet är nära - samtidigt står många studenter fortfarande utan bostad. Allt ifrån bedrägeriförsök till skamliga erbjudanden och ockerhyror möter desperata studenter i jakt på ett boende.

  Många krokar har kastats ut sedan de första antagningsbeskeden kom i början av juli. Sociala medier svämmar över av efterlysningar om bostäder, men många väljer också att annonsera på olika näthandelssajter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Jag får hyfsat många svar. Men ungefär hälften av alla som svarar är oseriösa. De vill ha pengar innan jag ens fått se lägenheten. Senast i går var det någon som försökte lura mig, säger Anton Jorméus, som söker bostad i Lund, till TT.

  Här och där i hela landet krävs minst ett års kötid för att få en studentbostad och det finns ett omedelbart behov på uppemot 10 000 studentbostäder, visar en rapport från Studentbostadsföretagen.

  Oväntade svar

  Caroline Malmsjö fick ett sent antagningsbesked och ställde sig i en kö för bostad i Lund. Men i kön förflyttades hon bara bakåt.

  -Mycket frustrerande, men det var många som hade förtur av olika anledningar. Jag började svara på annonser, men fick aldrig något svar tillbaka.

  Hon laddade upp en bild, skrev personligt om sig själv och angav sitt telefonnummer. Svar började plötsligt rassla in, men bland seriösa erbjudanden kom också mycket ovälkommet.

  -Med annonsen fick jag många fler svar och ska nu bo i ett rum hos en familj. Tyvärr fick jag även frågor om jag är singel och ett erbjudande om ett sexkollektiv. Trist att man ska behöva utstå sådant när man letar efter bostad.

  Allra längst är kötiden i Uppsala med hela 102 veckor. Men siffran är uppblåst eftersom det är möjligt att ställa sig i kö innan studierna ens inletts. I verkligheten är bostadssituationen i Stockholm värst. Också Göteborg, Luleå, Växjö och Umeå anger väntetider på minst ett år.

  Mörkt läge

  Utbildnings- och bostadspolitik måste samordnas bättre, tycker Martin Johansson som är generalsekreterare för Studentbostadsföretagen. För honom måste något drastiskt till för att uppnå en balans på studentbostadsmarknaden.

  -Det ser ju inte jätteljust ut när det behövs ytterligare 20 000 bostäder på sikt och det som mest byggts drygt 2 000 per år, säger han och beskriver ett läge där regeringen vill satsa på ännu fler studieplatser.

  I tre år behövde Rosaleena Luokkala vänta på ett korridorrum i Stockholm, ytterligare några år på en studentlägenhet. Nu ger hon plats åt Laura Linnea Ilmanen, som precis flyttat från Helsingfors för att plugga statsvetenskap och som nästan tappat hoppet om ett boende med hjälp av sin ganska usla köplats.

  -I Helsingfors är det riktigt svårt att få studentlägenhet, men här är det ännu värre.