Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Tuffare krav för lärarutbildning

Vid lunchtid presenterade utbildningsminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz regeringens förslag till ny lärarutbildning.

-Läraryrket är det viktigaste yrket i ett land som vill satsa på framtiden, sade Jan Björklund och hävdade att nackdelarna med de nuvarande lärarutbildningarna är alltför stora för att inte göra något åt dem. -Det har kommit kraftig kritik mot lärarutbildningen under ett antal år. Många lärare saknar ämneskompetens. Lärarutbildningarna har på senare år fått allt färre sökande. Kraven på lärarutbildningarna är alltför låga.

Dagens allmänna lärarexamen ska ersättas av fyra, enligt regeringens förslag: förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- respektive yrkeslärarexamen.

Alla universitet och högskolor som vill erbjuda den nya lärarutbildningen måste ansöka om examenstillstånd hos Högskoleverket, även de som redan i dag anordnar lärarutbildning.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, är överlag nöjd med regeringens förslaget.

-Det här är ett stort steg framåt. Det innebär att lärarutbildningen i Sverige blir modern och mer anpassad efter verklighetens behov, säger hon till TT.

I dag finns bara en enda lärarexamen.

Regeringen vill också utreda hur lämplighetsprov ska kunna användas som behörighetskrav till lärarutbildningen. Tidigast 2013 beräknas sådana prov kunna hållas.

Mest läst