Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Tuffa sporter flyttar in på kalaset

Street Games Heden låter sig inte hindras av dåligt väder. Hyrd hall kan rädda turneringen.

Årets stora nyhet på Kulturkalaset är att 16 sporter har flyttat in på Heden. Fredag till söndag pågår evenemanget Street Games, en blandning av små turneringar, prova på och uppvisningar av olika sporter.

Evenemanget började klockan tio på fredagen. Men i ösregnet hade arrangörerna ett hårt jobb med att försöka bygga upp planerna. När GP dyker upp spelar några killar fotboll på en av småplanerna. Plötsligt rasar funktionärernas tält ihop av vinden.

– Vi har verkligen vädret emot oss. Tre tält har gått sönder, så vi får fixa nya, säger Farhad Kakavand som är en av arrangörerna.

27 lag har anmält sig till turneringarna i streetfotboll, streetbandy och streetbasket som börjar i morgon lördag.

– Men vi har hyrt Excercishuset så att vi inte ska hindras av vädret, säger Farhad.

Om någon har glömt att anmäla sig men känner för att turnera i helgen, så är det bara att dyka upp.

- Vi kommer att ha spontanturneringar också. Är du ensam - kom hit, så sätter vi ihop lag här, säger Farhad.

På Heden kan nyfikna också prova på olika sporter. Göteborgs idrottsallians är på plats för att visa upp några rariteter i det svenska idrottsutbudet: lacrosse, landhockey, cricket och australiensisk fotboll till exempel.

Kalle Nilsson och Tor Berggren Thorell är på plats för att visa just australiensisk fotboll.

Vad är skillnaden mellan australiensisk och amerikansk fotboll?

- Det finns egentligen bara skillnader, det enda som är likt är bollen. Det är som vanlig fotboll, fast utan offside och vi springer med bollen i händerna. Och bollen är ovan, säger Kalle.

Det finns inget riktigt seriespel i australiensisk fotboll. Laget består av runt 7 svenskar och 10 australiensare - de flesta utbytesstudenter.

Varför börjar man med en så ovanlig sport?

- Jag har hållit på med kampsport och orientering, och var trött på individuella sporter. Men jag gillar inte fotboll och innebandy, jag gillar mer fysik. Men jag trodde att jag var för klen för rugby. Så jag provade australiensisk fotboll och fastnade, säger Kalle.

Även representanter för Valhalla landhockey är på plats denna blåsiga fredag. Tim, Isac och Elisio från U12-laget visar hur det går till. För en gammal hockeyspelare är det ologiskt att alla klubbor har högerfattning.

- Det finns inga åt vänster. Och bollen får inte nudda den välvda sidan av klubban. Så alla får spela såhär, säger Isac.

Vad kommer ni att göra här i helgen?

- Vi ska ha turneringar och spela tre mot tre. Gärna locka fler till klubben. Det är en ganska liten sport, åtminstone i Sverige. Men den är tredje störst i världen. Googla så får du se, säger Tim.

Bild - 2
Bild - 3
Kulturkalaset
Mest läst