Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tuff debatt om parkeringspolicy

Framtidsinstrument eller bilfientligt manifest? Spännvidden i beskrivningarna var stor när fullmäktige beslutade om ny parkeringspolicy enligt rödgrön modell.

Beslutet togs programenligt på torsdagskvällen efter en lång debatt där många av inläggen kretsade kring vilka konsekvenser policyn skulle få för bilägare i Linnéstaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter många tidvis laddade repliker landade det hela ändå i den någorlunda gemensam tolkningen, över alliansgränser, att parkeringen på gatumark i omnämnda stadsdel inte ska reduceras förrän parkeringsmöjligheter på andra sätt, i p-hus och/eller underjordiskt, har kommit till.

- Det mesta i policyn är vi ganska överens om. Det vi är oroliga för är hur det blir med boendeparkeringen i centrala staden, sade Helen Odenjung (FP).

Hon kunde i stora drag ställa upp på kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthéns (S) beskrivning att policyn "åtminstone innebär en början på något slags likabehandling av olika trafikantslag", med förskjutning mot att kollektivtrafikanter och cyklister får lite mer utrymme på biltrafikanters bekostnad.

Mats Pilhem (V) ansåg att alliansens debattinlägg i GP var ägnad att skrämma göteborgska bilägare. Jan Hallberg (M) varnade socialdemokraterna för att lyssna för mycket på Miljöpartiet och Vänsterpartiet där en hornförsedd Pilhem, enligt Hallberg, vill stånga bort bilisterna.

- Allianspartierna blir oroliga så snart vi talar om bilen. Vår oro är mycket större för de klimatförändringar som håller på att ske. Ska vi bli fler i stan så kan vi inte ha alla bilar i centrum, sade Kia Andreasson (MP).

- Policyn är ett framtidsinstrument. Jag tycker ni borgerliga tittar alldeles för mycket i backspegeln, sade trafikansvarige kommunalrådet Owe Nilsson (S).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.