Tsunamivarningar dras tillbaka

ANNONS
|

I land efter land vid Indiska oceanen dras tsunamivarningarna nu tillbaka.

Indonesien har liksom USA:s varningscentral på Hawaii blåst faran över, men indonesiska myndigheter betonar att man ännu inte har överblick över eventuella skador av den knappt meterhöga våg som uppstod efter skalven.

Jordskalvet med magnituden 8,9 inträffade nära Acehpå förmiddagen svensk tid. Ett så kallat tsunami-meddelande, snäppet under en varning, utfärdades för hela Indiska oceanen, rapporterar Reuters.

Klockan 13, svensk tid, inträffade ytterligare ett stort skalv utanför Indonesien har uppmätts till 8,6, rapporterade USGS enligt Reuters.

I fösta skedet efter skalvet kom rapporter om att vattnet vid Simeulue-ön, nära det första skalvets epicentrum, har setts dra sig tillbaka ungefär tio meter – ett tydligt tecken på en annalkande tsunamivåg. Det uppgav ögonvittnen enligt Reuters.

ANNONS

Phil Charlesworth, representant på plats för svenska Röda Korset, uppgav till norska nyhetsbyrån NTB att en fem meter hög våg hade slagit in över stränder i Aceh-provinsen. Något som dock inte bekräftats av förstahandskällor.

Enligt Phil Charlesworth kommer de som evakuerats från kustremsan sannolikt inte att återvända förrän till morgonen när det står helt klart att faran är över.

Indonesiska Röda Korset har medarbetare på plats och står berett för ytterligare hjälp.

–Men det verkar som om man klarat sig undan med minimala skador, säger Phil Charlesworth.

Han berättar att den här gången kom en tsunamivarning direkt efter skalvet blivit känt, vilken underlättade för de lokala myndigheterna när kustremsan snabbt skulle tömmas på folk.

–Jag tror inte att det kommer att krävas en större hjälpinsats, med möjligt undantag för psykologiskt stöd. Det blev panik efter de första skalven hos en befolkning som fortfarande är traumatiserad efter händelserna 2004. Och varje efterskalv ökar förstås deras oro, säger Phil Charlesworth till TT.

På Twitter meddelade Röda korset kvart i två, med hänvisning till Charlesworth, att "läget vid kusten i Aceh kan nu betecknas som i det närmaste normalt".

Indonesiska myndigheter har enligt Reuters uppmätt mindre än en meters höjning av vattennivån vid havet i västra och Norra Aceh, skriver Reuters. Det talas om 0,8 meters höjning.

ANNONS

I Thailand har myndigheterna än så länge bara registrerat en decimeters höjning.

Längre ut än skalvet 2004

Skalvet inträffade enligt USGS i USA klockan 10.38 svensk tid, 15.38 lokal tid.

Epicentrum låg 43 landmil från den indonesiska storstaden Banda Aceh. Skalvet inträffade några tiotal landmil längre ut i havet jämfört med det megaskalv 2004 som senare specificerades till magnituden 9,3.

Flodvågorna efter den jordbävningen krävde 100000-tals liv i Indonesien och andra länder runt Indiska oceanen.

Skalvet kändes i både Singapore, Thailand och södra Indien, uppger vittnen enligt Reuters.

Amerikanska USGS angav magnituden till 8,7.

–För närvarande är magnituden beräknad till 8,7 och det är absolut tillräckligt för att kunna generera en tsunami, konstaterade Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

–Men eftersom det skedde rätt så långt ut till havs så tar det ungefär en timme tills att en eventuell tsunamivåg kommer till land, och därmed finns möjlighet att evakuera.

Flera tsunamivarningar

Indien utfärdade tsunamivarning för Andamanerna och delar av fastlandets östkust, rapporterar Reuters.

Enligt den indiska varningen befarades där tsunamier på upp till sex meters höjd. På Andamanerna och Nikobarerna väntades mindre vågor.

Thailand uppmanade folk längs landets västkust att söka sig till högre mark.

ANNONS

Tsunamivarningen är utfärdad av thailändska myndigheter för sex provinser i södra Thailand, enligt uppgifter från den svenska ambassaden i landet.

Provinserna är Phuket, Krabi, Phang Nga, Ranong, Trang och Satun. Ambassaden uppmanar svenska medborgare att följa de thailändska myndigheternas rekommendationer.

Även Sri Lanka utfärdade en tsunamivarning, rapporterar AFP.

"Folk har panik"

Skalvet har fått invånare i både Indonesien och Indien att skynda ut från hem och arbetsplatser, uppger Reuters. I bland annat Bangalore i södra Indien lämnade hundratals kontorsarbetare de byggnader som de befann sig i.

I Indonesien begav sig särskilda räddningsgrupper till Aceh beredda att hjälpa befolkningen.

–Skalvet kändes ganska starkt. Elektriciteten är bruten, det råder trafikstockningar för att nå högre mark. Sirener och koranrecitationer från moskéerna hörs överallt, berättar Sutopo, talesman för Indonesiska räddningstjänsten, om situationen i Aceh för Reuters.

–Folk har panik, det är trafikstockningar överallt i Banda Aceh, rapporterade lokala tv-kanalen MetroTV enligt AFP.

–Det finns risk för en tsunami mot fem provinser i regionen: Aceh, Norra Sumatra, Västra Sumatra, Bengkulu och Lampung, säger en företrädare för Indonesiens seismologiska myndigheter.

Enligt Reuters har ett efterskalv, uppmätt till magnitutden 6,5, dessutom känts av i Aceh.

Presidenten: "Inget tsunamihot"

Enligt Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono finns "inget tsunamihot, även om vi har full beredskap", rapporterar Reuters.

ANNONS

Enligt presidenten finns ännu inga uppgifter om skador eller skadade i Aceh.

–Situationen i Aceh är under kontroll. Det råder lite panik, men folk kan ta sig till högre mark, sade president Yudhoyono på en presskonferens med Storbritanniens besökande premiärminister David Cameron, rapporterar Reuters.

USA:s tsunamivarningscenter uppger att det inte verkar finnas någon större tsunamivåg, men varnar samtidigt för att flera vågor kan följa.

I Phuket har flygplatsen tills vidare stängts på grund av tsunamivarningen.

Svenska konsulatet i Kuala Lumpur

Även på det svenska konsulatet i Kuala Lumpur kände man av skalvet.

–Ja, det gjorde jag. Jag kände att något skakade och blev lite yr, jag har aldrig känt något sådant tidigare, säger Mel Noordin, som jobbar på det svenska konsulatet, till TT.

Hon befann sig vid tillfället på 17:e våningen. Enligt henne kändes inte skalvet av så kraftigt.

Att mäta jordbävningar är svårt, och magnituder justeras ofta i efterhand, men onsdagens skalv vid Sumatra kan komma att kvala in på topp-tio-listan som har uppmätts med modern utrustning.

Onsdagens skalv undantagna ser listan på jordbävningar över 8,5 på momentmagnitudskalan ut så här:

1. 22 maj 1960: Megaskalvet i södra Chile är det största som uppmätts, magnitud 9,5. Skalvets tsunamier dödar 61 personer så långt borta som på Hawaii, 1000 mil därifrån. I Chile dödas uppemot 6000 människor.

2. Annandag jul 2004: Skalvet utanför Sumatra, enligt olika beräkningar med en magnitud på 9,1 till 9,3, utlöser stora tsunamier i hela regionen. Över 200000 dödsoffer, varav över 500 svenskar.

3. 28 mars 1964: "Långfredagsjordbävningen" i Alaska, uppmätt till 9,2, med efterföljande tsunamier, kräver 125 liv.

4. 4 november 1952: Sovjetiska Kamtjatka-halvön drabbas av ett skalv med magnituden 9,0. Tsunamier når bland annat Chile och Peru, på andra sidan Stilla havet. Över 2300 döda.

4. 11 mars 2011: Ett skalv uppmätt till 9,0 i havet öster om Japan utlöser jättevågor som orsakar radioaktiva utsläpp från kärnkraftverk och stor förödelse. Över 10000 döda.

6. 27 februari 2010: Chile drabbas av ett skalv uppmätt till 8,8. Över 500 människor omkommer av skakningarna och följande vågor i ett område några tiotal mil söder om Santiago.

7. 28 mars 2005: Ett skalv nära ön Nias vid Sumatra uppmäts till magnituden 8,7.

7. 4 februari 1965: Rat Islands vid Alaska drabbas av ett skalv med magnituden 8,7.

9. 15 augusti 1950: Över 1500 människor i Tibet och i Assam i Indien dödas av en jordbävning med magnituden 8,6.

9. 9 mars 1957: Ett skalv och vulkanutbrott med magnituden 8,6 med epicentrum utanför Alaska utlöser 15 meter hög tsunamivåg som når Hawaii.

Varje steg uppåt på den logaritmiska Richterskalan innebär ett tio gånger kraftigare skalv, samtidigt som den faktiska lössläppta energin ökar 32-faldigt.

Hur kraftig en eventuell tsunami blir avgörs dock också av hur djupt ner skalvets centrum ligger, hur havsbottnen ser ut med mera.

(TT)

ANNONS