Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
235572h1024.jpg
Republikanska aspiranterna drabbade samman i en tv-debatt.

Trump får oväntat stöd av Christie

Donald Trump får oväntad draghjälp i kampen om Vita huset av New Jerseys guvernör Chris Christie. -Christie siktar på att bli vicepresident, säger en bedömare.

I ett utspel, som fick enormt genomslag i USA, uttryckte Christie sitt helhjärtade stöd för Trump som Republikanernas presidentkandidat. Guvernören hyllar affärsmannen som den av de kvarvarande aspiranterna som har bäst möjligheter att slå Hillary Clinton, som förmodas bli Demokraternas kandidat inför valet i november.

-Det finns ingen som är bättre än Donald Trump att ge Amerika det starka ledarskap som vi behöver både hemma och runtom i världen, säger Christie vid en presskonferens tillsammans med affärsmannen i Fort Worth i Texas. -Jag har inte erbjudits någon position, fortsatte Christie.

Christie säger att han planerar att sitta kvar som guvernör i New Jersey mandatperioden ut och sedan lämna politiken för näringslivet.

"Mycket överraskande"

Författaren och filosofen Roland Poirier Martinsson, som länge följt amerikansk politik, är överraskad av Christies stöd för affärsmannens kampanj.

-Chris Christie är en politiker som kan vara spontan och högljudd. Men han är samtidigt väldigt kompetent, policyinriktad och kunnig i detaljer. I det avseendet skiljer han sig från Trump som inte har en susning om vad han pratar om.

Poirier Martinsson säger att hans omedelbara tanke är att Christie nu siktar på det näst högsta ämbetet i USA.

-Jag kan inte se något annat än att Christie tänker sig att detta ska ge honom en framstående position i Trumps administration och att det är vicepresidentskapet som lockar.

Hårda angrepp

Östkustguvernörens stöd kom sedan senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio gått till hårda angrepp mot Donald Trump i en tv-sänd debatt mellan de kvarvarande republikanska presidentaspiranterna. Christie hör däremot till dem som nyligen gett upp försöken efter att ha misslyckats med att få något större stöd.

Trump har vunnit tre av fyra omröstningar som hittills hållits under primärvalssäsongen. Nu siktar han på nya segrar under den så kallade supertisdagen, som infaller nästa vecka, då elva delstater går till val i en av de viktigaste dagarna under primärvalskampanjen.

Under gårdagens debatt attackerade Rubio motståndaren Trump och anklagade honom för att ha anställt illegala utländska arbetare på 1980-talet och för att ha startat ett falskt universitet som lurat studenter på pengar. Hade inte Trump fått ett arv från sin far skulle han ha "sålt klockor på Manhattan", enligt Rubio.

Trump försvarade sig med att han anställt tiotusentals personer.

-Du har inte anställt en enda, din lögnare, sade han till Rubio.

Cruz å sin sida attackerade Trump för att tidigare ha skänkt pengar till olika demokraters kampanjkassor.

Chris Christie. 53 år, guvernör i New Jersey. Pragmatisk politiker och tidig favorit att bli Republikanernas presidentaspirant, men hans stjärna dalade efter flera affärer i hemmadelstaten. Han avbröt försöken att bli nominerad i februari, efter att ha kommit först på sjätte plats i primärvalet i New Hampshire.

Donald Trump. 69 år, affärsman i fastighetsbranschen och inom hotell- och kasinoverksamheter. Har under långt tid toppat de nationella opinionsmätningarna i det republikanska fältet av presidentaspiranter inför valet i höst. Hittills har han tre av fyra möjliga segrar under primärvalssäsongen.

Mest läst