Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Johan Trove 5 FW

Trouvé: Göteborg behöver lyftas fram bättre

Näringslivet i regionen går starkt och konjunkturen är på uppgång. Johan Trouvés uppdrag är att se till att den utvecklingen fortsätter och som vd för lobbyorganisationen Västsvenska Handelskammaren hörs han ofta i debatten.

Vilken hjärtefråga har du just nu?

– Stadsutvecklingsfrågan! Den är enormt spännande och berör företagen lika mycket som göteborgarna. När jag ser planerna på vad som ska hända i staden under kommande decennier så går jag verkligen i gång. Det staden har varit dåliga på är att berätta om de storslagna planerna. Om folk skulle förstå vidden skulle de bli lyriska. De som har sett Malmös förvandling under senare år kan kanske ana vad det handlar om, men det här blir en enorm utveckling.

Vad är viktigast för näringslivets utveckling?

– Staden måste växa för att företagen ska få mer kompetens. Vi måste få bygga fler bostäder och få fler människor att vilja flytta hit. Det är skam att ungdomar som vill plugga i Göteborg inte får någon studentlägenhet. Vi ska vara staden som säger välkommen, här är du garanterad en lägenhet. Vi måste också få bättre kommunikationer så att Göteborg kan omfamna Uddevalla, Trollhättan, Skövde, Borås och Halmstad så att de städerna blir en del av vår arbetsmarknad och tvärtom. Hindret för alla företags tillväxt är att de inte hittar rätt personer och kompetens.

Senast var du ute och tyckte till i skolfrågan. Du är bekymrad över inställningen till matematik ute i landet?

– Jag tycker det är skrämmande att vi tappar i matematik i alla Pisa-undersökningar. Mycket av anledningen till att vi tappar handlar om attityd. Många säger att matte inte är min grej och då för vi över det till våra barn. Matte är inte en medfödd begåvning, det är hårt arbete. Det skrämmer mig att vi ursäktar oss med att jag är ingen mattemänniska.

Varför är det en viktig fråga?

– Matte bygger upp det logiska tänkandet och att lära sig att studera matematik utgör en bra grund för många andra ämnen. Nästan allt man gör är matte. I Västsverige har vi dessutom väldigt många teknikinriktade företag och har vi inte personer som är duktiga på matte så är det kört. Ute på Volvo har vi 5 000 ingenjörer som ska utveckla framtidens bilar och de måste vara bra på matte.

Hur står sig näringslivet i regionen just nu?

– Väldigt bra. Tanken med att vi flyttar in i den här byggnaden (Park49) är att vi ska medvetandegöra folk om det starka näringsliv som regionen har. Du frågade förut om vi har några rymdföretag, västregionen är centrat i Sverige för rymdteknologi. Sånt vill vi att fler ska få veta! Vi har ett antal styrkekluster i regionen och ett annat exempel som få känner till är den kreativa näringen, med gamingföretag, reklambyråer, fotografer och andra. Där hittar man över 200 företag inom en radie på 200 meter runt Domkyrkan. Det är en koncentration som förmodligen inte finns någon annanstans i världen.

Är vi dåliga på att marknadsföra Göteborg?

– Uppe i Stockholm är bilden av Göteborg ungefär densamma som bilden vi har av Mariestad, du vet att det ligger någonstans vid Vänern och att de har gott öl. Här har vi Volvo, Liseberg, räkor och lite goa gubbar ungefär. Ska vi locka kompetens och få folk att vilja arbeta, studera, bilda familj och leva här så måste vi visa upp allt det bra som finns. Plus att vi måste tala om för politikerna i Stockholm att det är jäkligt viktigt att satsa på Sveriges andra stad.

Du pekade nyligen ut fördelningen av myndigheter, över 150 i Stockholm och en handfull i Göteborg, som ett stort problem?

– Vi har gott om ingenjörs- och teknikerjobb i stan, de som går ut på Chalmers får jobb direkt. Men de som läser på Handels, statsvetenskap eller humaniora – var ska de jobba? Vad händer om en Chalmerist blir ihop med någon som läst statsvetenskap? De flyttar till Stockholm för där är det störst chans att båda får jobb. Vi tappar inte bara en samhällsvetare, den tar med sig en ingenjör också. Myndigheter är en stor arbetsgivare för många yrkeskategorier och de köper också mycket tjänster som ger effekter utöver den egna verksamheten. Det finns inget som motiverar att Stockholm ska ha 157 myndigheter när Göteborg enbart har fyra. Att placera myndigheter i Göteborg är dessutom mer kostnadseffektivt, bland annat genom lägre lokalkostnader.

Vilket ansvar har göteborgspolitikerna i frågan?

– Ett stort ansvar och där försöker vi samarbeta. Nu ska man starta en ny myndighet, Tillsynsmyndigheten för polis och kriminalvård, med 200-300 arbetstillfällen. Vi har kontaktat staden, regionen och Göteborgs Universitet och sagt att vi gemensamt ska lobba för att få den hit.

Förra året gick Malmö och Lund om Göteborg som landet andra största arbetsmarknad. Vad måste vi göra för att ta tillbaka silverplatsen?

– Allt jag pratat om hittills. Vi måste locka fler människor genom att bygga fler bostäder och få till en bättre stadsutveckling, men också genom att utöka arbetsmarknaden geografiskt med hjälp av fler och bättre kommunikationer.

Mest läst