Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Tropiska nätter i Göteborg

Göteborg får även nattlig värmebölja. Två tropiska nätter är i antågande.

Läge för en lång natt i trädgården med ett glas rosé alltså. Begreppet "tropisk natt" betyder att temperaturen inte understiger 20 grader någon gång under natten.

Prognoserna för den kommande natten, mellan fredag och lördag, ligger visserligen på 19 grader under nattimmarna, men det kan mycket väl bli 20 grader.

- Det ligger precis på gränsen, säger meteorolog Elin Torstensson på SMHI. Men det kan mycket väl bli tropisk natt på sina håll. Vi har heller inga vindar som drar in svalare luft. Det blir i så fall en bit in från kusten.

Även natten mot söndag ligger temperaturen ungefär på 20 grader.

- Det finns chans på tropisk natt även då, säger Elin Torstensson. Om det blir någonstans så blir det hos er kring Göteborg.

För exakt ett år sedan blev natten till den 3 juli tropisk på Nidingen, Vinga och Väderöarna. Tropiska nätter inträffar oftast ute i kustbandet eller nära kusten då närheten till varmt vatten nästan är en förutsättning. Innerstäder där gator och huskroppar magasinerar värme ger också goda förutsättningar.

Längs västkusten har tropiska nätter förekommit 30-40 gånger under de senaste 40 åren. Men det är ovanligt att det inträffar så här tidigt på sommaren.

Fenomenet brukar mest uppstå i augusti. Då är vattnet i hav och sjöar som varmast och den högre luftfuktigheten dämpar värmestrålningen.

Den varmaste natten någonsin i Sverige registrerades den 10 augusti 1975 på Kullen i Skåne med 23,7 grader. Kullen har även junirekordet på 23,1 grader, den 30 juni 1947.

På Frösön i Jämtland var det 21,9 grader den 3 juli 1968. Det är det högsta värdet någonsin i inlandet, där tropiska nätter är ovanliga.

Mest läst