Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Troligt omval i Afghanistan"

För första gången medger en av Afghanistans president Hamid Karzais närmaste rådgivare att det kan bli en andra valomgång i det kritiserade presidentvalet. Bakgrunden är anklagelser om omfattande valfusk.

För första gången medger en av Afghanistans president Hamid Karzais närmaste rådgivare att det kan bli en andra valomgång i det kritiserade presidentvalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Landets USA-ambassadör Said Tayeb Jawad sade i torsdags att en ny valomgång är trolig. Ett besked kan komma om någon dag och valet bör genomföras snabbt, sade Jawad inför US Institute of Peace i Washington i torsdags.

Att dröja med valet kan vålla huvudvärk för andra länder, bland dem USA som överväger att sätta in fler soldater mot talibanerna, sade Jawad som har varit Karzais stabschef och pressekreterare.

Bakgrunden är anklagelser för omfattande fusk under valet den 20 augusti och under rösträkningen. Karzai som såg ut som en säker segrare har kanske inte fått de nödvändiga minst 50 procenten av rösterna för att väljas direkt.

Enligt landets grundlag ska en andra valomgång ske inom två veckor men det är inte möjligt, konstaterade Jawad som räknar med ytterligare två veckor till ett val. Senare bör det inte ske eftersom det då är november och sträng vinterkölden på väg, särskilt i norr, sade han.

Karzai som har västmakternas stöd har förnekat att det förekommit något omfattande fusk.

Men nu säger observatörer från EU att en fjärdedel, det vill säga 1,5 miljoner, av valsedlarna är misstänkta.

En andra valomgång blir mellan Karzai och tvåan i valet Abdullah Abdullah. Officiellt fick de 55 respektive 28 procent av rösterna.