Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Trodde dottern var en häxa

Den tolvåriga dottern brändes med en glödgad kniv och fick utstå tortyrliknande misshandel, eftersom hennes föräldrar trodde att hon var en häxa vars onda andar skulle drivas ut.

På fredagen åtalades pappan, styvmamman och en pastor för "andeutdriviningarna". Alla tre nekar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Både den 33-åriga styvmamman och den 37-årige pappan åtalas för grov fridskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande vid Borås tingsrätt. Tillsammans med dem åtalas en 39-årig pastor i en liten kristen församling i Borås för medhjälp till grov fridskränkning, grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande samt misshandel. Åtal väntar också en kvinnlig pastor i Malmö.

Någonting fick familjen att tro att dottern var en häxa med onda övernaturliga krafter. Den övriga familjen blev rädd för henne, låste in henne så hon inte skulle "smitta" de andra tre små barnen. Hon isolerades.

Kniv mot halsen

Styvmamman riktade en gång en kniv mot flickans hals och sade: Om det inte varit för gud hade jag dödat dig för länge sen.

Flickan utsattes för så kallade andeutdrivningar där hon i flera dygn tvingades sitta på vardagsrumsgolvet i pastorns lägenhet. Hon fick ta emot slag och hennes huvud dunkades mot golvet. Hon fick inte göra några toabesök eller äta och dricka tillräckligt. I utmattat tillstånd tvingades hon erkänna övernaturliga häxkonster, enligt åtalet.

Åklagare Daniel Larsson tror att det kan finnas fler liknande fall i Sverige, där ett ensamt barn hamnat i onåd inom familjen och beskylls för häxerier.

– Tyvärr är hon nog inte ensam. Det är en känsla man får när man kommit i kontakt med den här föreställningsvärlden där det är en accepterad syn att barn kan vara häxor vars ondska ska drivas ut, säger Larsson till TT.

Fördrivna från sina hem

Han berättar att utredarna fått en rapport från utrikesdepartementet om situationen i föräldrarnas hemland Kongo Kinshasa. Enligt rapporten finns tiotusentals gatubarn i huvudstaden – och en stor del av dem har fördrivits från sina hem efter att ha beskyllts vara häxor eller besatta av demoner.

– Detta är ett problem i hemlandet och den föreställningsvärlden har de tagit med sig hit till Sverige.

Flickan, som i dag är 14 år, är sedan oktober 2010 då misshandeln uppdagades placerad i fosterhem.

– Hon har repat sig, men det hon utsatts för har självklart satt djupa spår. Det är makabert. Första gången jag hörde hennes berättelse undrade jag nästan om det verkligen hade hänt, säger Daniel Larsson.

Det finns några tidigare fall som avgjorts i domstol och där barn har utsatts för så kallad andeutdrivning eller exorcism.

Julen 1999 mördades en elvaårig flicka i Skogås, söder om Stockholm. En 41-årig man utsatte flickan för utdragen misshandel, till slut kvävde han henne till döds genom att trycka en bibel mot hennes ansikte. Hans förklaring var att han ville driva ut de onda andra hon var besatt av. Han fick livstids fängelse.

2003 dömdes en 45-årig man från Kongo Kinshasa till ett års fängelse efter att under tre år misshandlat tre minderåriga flickor i Tensta i nordvästra Stockholm. Två av dem var hans döttrar. De utsattes för "djävulsutdrivning" under ett besök i Kongo. (TT)

Mest läst