Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Trillingnöten är borta - för alltid"

GP-läsarna vill ha den kvar. Och jag också. Men trillingnöten är borta – för alltid.

En nyöppnad låda Aladdin står på bordet. Orörd. Självklart är trillingnöten den första godbit jag kastar mig över.

Läsarna på gp.se verkar ha ungefär samma prioriteringsordning som jag. I den blygsamma enkät som lades ut på sajten under tisdagen svarar 36 procent av de knappt 2 000 GP-läsarna som röstade, att de förordar just pralinen med tre nötter.

Men på tisdagen briserade nyheten att Marabou tar bort trillingnöten ur den klassiska pralinasken. Och det hjälper inte att köpa Paradis, asken med bara mjölkchokladpraliner, i stället för Aladdin.

- Trillingnöten försvinner i Paradis också. Den ersätts precis som i Aladdin av en fläderblompralin. I Paradis är den dock överdragen av mjölkchoklad i stället för mörk choklad, säger Jonas Magnusson, marknadschef på Marabou.

Att trillingnöten rankas högt av GP:s läsare just nu förvånar inte Jonas Magnusson.

- Det beror säkert mycket på att nyheten om att den försvinner fått ett mycket stort genomslag. Att vi tar bort den beror på att blandningen choklad och nötter inte är unik. Fläderblom känns "mer i dag".

Magnusson konstaterar att alla praliner har sina fans.

Men den kan väl knappast gälla cocktailbäret, som nu får stryka på foten tillsammans med trillingnöten? Ingen kan väl sakna den söta, sliskiga biten som alltid blir kvar sist i asken?

- Även cocktailbäret har sin fan-grupp. Den är antingen älskad eller hatad, men jag vet att många har uppfattningen att den blir liggande kvar i asken och hindrar dem från att ta från det undre lagret.

Aladdin lanserades 1939 och firar nu 75 år. Endast en pralin finns i dag kvar från originalsortimentet.

- Jordgubbscreme är den enda pralin som finns kvar sedan asken lanserades. Men den pralinen hade en annan form i ursprungsasken än i dag, uppger Magnusson.

Han påpekar också att innehållet i asken ändrats över tid så alla praliner man hittar i asken i dag vid någon tidpunkt varit helt ny.

- Precis på samma sätt som hallonlakrits och fläderblom är nu i år.

Att just hallonlakrits poppat upp nu är resultatet av Marabous konsumentundersökningar.

- Det är den mest efterfrågade blandningen i våra undersökningar.

Vi trillingnöt-älskare tvingas nu gå över till helnötskakan, som egentligen är samma sak fast i större och plattare form.

Kan vi förvänta oss en återkomst av Aladdin original med trillingnöt och cocktailbär lagom till jul?

- Nej, att vi tar bort trillingnöten och cocktailbäret är ingen pr-kupp.

Däremot, uppger Jonas Magnusson, kommer Marabou att lansera en jubileumsask senare i år. Den ska säljas under begränsad tid.

- Den kommer att bestå av en blandning av praliner som förekommit i Aladdin de gångna 75 åren, säger han.

Förhoppningsvis trillingnöten också.

Mest läst