Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tricia Guild sätter färg

  Hon är känd för sina livfulla och färgstarka tyger och tapeter. – Hur man sätter ihop och blandar färger och mönster är det som intresserar mig mest, säger den brittiska inredningsgurun Tricia Guild, på snabb­visit i Göteborg.

  – Jag har inte hunnit se mycket av staden ännu, vi kom i morse men det här stället är ju helt fantastiskt, säger Tricia Guild och pekar på hela rummet som omger henne.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vi befinner oss på Dorsia hotel där tyger, tapeter, möbler, ja i det närmaste all inredning, kommer från hennes företag Designers Guild. Tricia Guild har dock inte satt ihop de olika delarna, det har hotellägaren Thomas Petersen tillsammans med sin arkitekt Johan Hamarin gjort.

  Tricia Guild har precis kommit ut med en ny bok som fått titeln Färgliv på svenska och besöket i Göteborg ingår i en lång presentationsturné i nio olika länder. Sao Paolo förra veckan, Amsterdam och Stockholm denna.

  – Men efter Göteborg åker jag hem till London och jobbar någon vecka innan vi fortsätter till Frankrike och övriga Europa.

  I boken berättar hon bland annat om sitt sätt att arbeta med färger, hur hon utgår från sin spontana upplevelse av en viss nyans eller vissa färgkombinationer.

  – Färger har alltid varit ett uttryck för min personlighet. Jag kanske är mest känd för mitt sätt att använda starka färger men det som får dem att fungera är sättet de balanseras mot vitt och neutrala färger.

  Tricia Guilds tyger och tapeter säljs över hela världen. Förra året omsatte företaget omkring 54 miljoner pund, drygt 560 miljoner svenska kronor. Per capita är Skandinavien och Sverige Designers Guilds största marknad.

  – Jag tror det beror på att svenskarna i allmänhet är väldigt öppna för nya intryck, vi får väldigt mycket respons härifrån. Och just på den här sidan Sverige, väskusten, gillar folk oss för här växer vi mest, konstaterar Tricia Guild.

  Tricia Guild är en mästare på oväntade färg- och mönsterkrockar. Hon vågar ta ut svängarna. När man vill förändra ett rum är färger, mönster och olika texturer och ytskikt viktiga – men hur vet man hur man kombinerar, vad som är rätt eller fel?

  – Det handlar inte så mycket om vad som är rätt och fel, alla vill uttrycka och visa sin egenart och särprägel. Det finns ett enormt intresse för inredning, men även mat och matlagning. Jag tror att de flesta vill skapa sitt eget sätt att leva, sin livsstil. Det är tufft ute och när vi kommer hem vill vi ha något personligt och intressant. Så är det för mig och för många andra, vi hämtar kraft och glädje från det vi omger oss med.

  Vad betyder detaljer för dig?

  – Jag är besatt av detaljer. Det ger det där lilla extra till helheten. Och jag tycker om kvalitet i alla detaljer, kvalitet på alla nivåer. Det behöver inte innebära att det är dyrt fört det. Men detaljer är vikiga, de kan vara hur en kuddarnas sömmar är gjorda, vilken färg knapparna har på en soffa. Allt det där spelar roll för mig. Det försöker jag också visa på i boken.

  TRICIA GUILD

  Yrke: Inredare och designer.

  Startade företaget Designers Guild 1970. Första butiken öppnades 1972 på Kings Road. ”Hur gammal var du då?” ”Väldigt ung”.

  Familj: Gift med krögaren Richard Polo. Vuxen dotter och ett barnbarn som bor i Los Angeles.

  Bor: I London och Toscana.

  Aktuell: Med nya boken Färgliv. Totalt har hon skrivit 16 böcker varav tolv är översatta till svenska.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.