Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Trevande utmaning

Håkan Juholt och Tommy Waidelich argumenterar med självklarheter och aktar sig för tydliga svar och konkreta besked.

Valet av Tommy Waidelich till socialdemokraternas finansministerkandidat var om möjligt ännu mer överraskande än valet av Håkan Juholt till partiledare. Båda är i förhållande till uppgifterna oskrivna kort. Juholt har hittills undvikit att säga någonting konkret om vilken politik han vill föra. Detta vana bröts inte när han tillsammans med Waidelich på DN Debatt i går levererade en programförklaring om den nya socialdemokratiska ekonomiska politiken. Trots detta är debattartikeln intressant på mer än ett sätt.

Först och främst därför att Juholt och Waidelich placerar Socialdemokraternas ekonomiska politik så nära regeringens att artikeln utom i detaljer lika gärna kunde ha varit undertecknad av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det märks att socialdemokrater och moderater numera konkurrerar om samma väljare. Vem anser inte att målet är "full sysselsättning"? Vem tycker inte att reformutrymmet "bör användas klokt"?

Det är bra att Juholt och Waidelich inte ser några "direkta behov" av att höja skatterna. Det är utmärkt att de tvärtom vill "göra det mer lönsamt att arbeta". Men i stället för att föreslå sänkt skatt på arbete, som gör det mer lönsamt att arbeta, föreslår de sänkta avgifter till a-kassan. Om a-kasseavgifterna sänks måste en större del av kostnaden för a-kassorna betalas via skatterna. Förslaget kan liknas vid skatteväxling. Det blir mer lönsamt att arbeta för dem som är medlemmar i en a-kassa medan de som inte är medlemmar endast får vara med och dela på den ökade skattebördan. Gladast blir LO som får en handtryckning från partiet.

Större delen av Juholts och Waidelich samlade åsikter om framtiden består av självklarheter gränsande till det banala. Visst behöver Sverige "investeringar i ökad produktivitet och global konkurrenskraft". Vem delar inte uppfattningen att "de flesta av framtidens jobb växer fram i tjänstesektorn" samt att såväl hushåll som företag behöver "långsiktiga och stabila ekonomiska villkor"? Men hur skall detta åstadkommas? Juholts och Waidelich svar är att det behövs mer utbildning. Om nyttan av utbildning i alla former råder rörande politisk enighet. Men mer utbildning är inte tillräckligt. Det behövs också en växande arbetsmarknad.

Juholt och Waidelich ser behovet att stimulera tillväxten. Skattesystemet skall ses över "för att skapa konkurrenskraftiga villkor för näringslivet". Men eftersom de i nästa mening tar avstånd från såväl skattesänkningar som skattehöjningar tilldelar de sig själva ett mycket litet handlingsutrymme.

Den som letar efter nya djärva mål får läsa länge. Men strax före punkt ger sig Juholt och Waidelich försiktigt ut på lite tunnare is. De vill pröva SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) idé att sysselsätta långtidsarbetslösa med "välfärdsjobb ... viktiga jobb inom välfärden som inte utförs i dag". Tanken är god. Men vilka viktiga jobb konkurrerar inte med ordinarie jobb? Och vad är en rimlig lön för arbete som inte behövs – i betydelsen att de inte utförs av ordinarie personal till avtalsenliga löner?

Håkan Juholt och Tommy Waidelich har en betydande startsträcka kvar innan de kan sägas utmana Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

GP 1/4 -11

Mest läst