Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Tre tips från Patrick Grimlund i Lyxfällan

Patrick Grimlund från TV3:s Lyxfällan ger tre handfasta råd för att lösa situationen när du märker att ekonomin krackelerar och Kronofogden kan knacka på dörren vilken dag som helst.

• Ta kontakt med alla du är skyldig pengar, som kreditbolagen, och berätta om din situation. Var helt öppen och ärlig. Tvärtemot vad folk tror är det bästa sättet är samarbeta eftersom kreditgivarna vill få tillbaka sina pengar. Försök få till en avbetalningsplan som är bättre än läget just nu, kanske frysa räntan under en period.

• Dra upp huvudet ur sanden, de flesta har strutsmentalitet. Många reagerar med att unna sig något extra så fort man får lite, lite pengar eftersom man tycker att läget ändå är så dåligt. Då är det bättre att dra i handbromsen och ta en ekonomisk time out, med det menar jag; köp ingenting onödigt.

Dra in prenumerationer, tobak och systembolaget. Allt som inte behövs för att överleva. Se till att det finns mat på bordet och tak över huvudet. Då blir många förvånade över hur mycket pengar eller dolda tillgångar som finns. Ofta går 10-12 000 per månad bara på mer eller mindre skit, sånt man inte vet vart det tar vägen. Många har flera mobilabonnemang, kabeltv-utbud för flera hundra i månad. Sedan är det små inköp som en läsk och annat.

• Något som vi i Lyxfällan alltid gör, eftersom det handlar om att släcka bränder, är att gå igenom vad du har för prylar hemma i garderoben, garaget eller på vinden, som du inte använder. Mycket ligger och skräpar men som har ett värde. Sälj av, ordna loppis eller sälj på Blocket.

Det kan vara ärvda smycken från mormor. I det här läget går det inte att vara sentimental. Om du tar sig själv på allvar måste du vara hård, annars forsätter bara den negativa spiralen. Det går inte att trolla, det handlar om sunt förnuft, inse läget och göra något åt det.

Mest läst