Tre saker du inte visste om Göteborgsområdets förflutna

Många är de platser i och kring Göteborg som bär på spännande historier. Med hjälp av tre lokala experter har vi listat tre saker du förmodligen inte hade en aning om.

ANNONS
|

Brudaremossen

I det vackra Delsjöområdet finns ett berg som döljer en riktigt smutsig historia. Där man i dag kan åka skidor på vintern, mountainbike på sommarhalvåret och årligen slås av en fantastisk utsikt har det nämligen inte alltid varit så hemtrevligt.

Vi fick upp Örgryte-mäklaren Robert Laigar från Fastighetsbyrån på toppen av Brudaremossen – rättare sagt på ett bord på toppen av Brudaremossen – och vad han har att avslöja om platsen kan du se i klippet ovan.


    Glasbruksmuseet i Surte.
Glasbruksmuseet i Surte.

Den berömda flaskan

Det finns som bekant ett globalt amerikanskt företag som säljer sin läskedryck i en alldeles speciellt utformad glasflaska. Men vad få vet om är att en tidigare anställd på Surte glasbruk var med och designade den berömda cola-flaskan.

ANNONS

–Alexander Samuelsons namn finns med på patentet. Han var med och ritade den 1915 efter att ha lämnat Surte för Amerika, berättar mäklaren Anton Södersten, som är uppvuxen i området.

Anton Södersten berättar att glas är en viktig del av Surtes historia, särskilt för de äldre han kommer i kontakt med i samband med köp och försäljningar av bostäder.

–Det väger tungt och det är viktigt att jag som mäklare har kunskap om områdets historia. Det ger ett mervärde till orten som är viktigt, både för dem som säljer och för dem som funderar på att flytta hit.

Göteborgs stora avrättningsplats


    Den gamla avrättningsplatsen i Göteborg.
Den gamla avrättningsplatsen i Göteborg.

Om du står ett stenkast frånLisebergs södra entré och tittar upp mot Carlanderska parken står du på samma plats där tusentals göteborgare, fram till slutet av 1700-talet, samlades för ett av den tidens stora folknöjen: avrättningar.

–Folk vet ju vanligtvis inte om det här men den här delen kallas för Galgbacken. Här hängdes eller halshöggs mördare, tjuvar och de som var anklagade för häxeri, berättar Mattias Carlsson, en av Fastighetsbyråns mäklare i innerstan.

För många av de människor han möter, berättar han, så är det viktigt att känna till vad som hänt i området där man bor.

–I alla fall är det intressant att det gått från avrättningar till att hela människor som Carlanderska sjukhuset gör i dag, säger han och ler.

ANNONS

–Och Johannebergsområdet är ju en väldigt populär plats att bo på idag, en kort promenad genom Näckrosparken så är man ju inne i stan. Här köper många unga sin första lägenhet, säger Mattias Carlsson.

ANNONS