Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre frias från barnvåldtäkt

Tre män som stått åtalade för en grov våldtäkt mot barn - en 14-årig flicka i Kumla - frias från brottet av Örebro tingsrätt.

En av de tre döms ändå till fängelse i ett år, för misshandel, rån, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att männen frias från grov våldtäkt var inte oväntat eftersom de två som suttit häktade släpptes i januari efter avslutad rättegång. Det brukar vara ett tecken på att de åtalade inte kommer att fällas för grovt brott.

I domen beskrivs hur flickan träffat männen på stan och att hon känt en av dem sedan tidigare. Hon har följt med dem till en lägenhet där de lagat mat, spelat tv-spel, druckit och rökt något "som inte luktade tobak".

Flera av männen har genomfört olika sexuella handlingar med flickan. Efteråt har hon stannat kvar och ätit mat. Hon har även sovit kvar i lägenhet över natten sedan några män lämnat lägenheten och två andra gått och lagt sig. Hon beskriver det som att hon var rädd att männen skulle göra henne illa om hon gick.

En av männen har erkänt sexuellt umgänge med flickan men rätten anser att det inte är fastslaget att han "haft skälig anledning att anta att hon var under 15 år". Därför kan inte brott bevisas.

När det gäller de två andra männen som åtalats för våldtäkt mot barn anser Örebro tingsrätt inte att det går att slå fast att det är just de två åtalade som begått gärningarna - det fanns flera män i lägenheten. Åtalet mot männen ogillas därför.

14-åringens målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz, säger till na.se att domen kommer att överklagas.

-Domen håller låg kvalitet, säger hon till tidningen.

Massi Fritz anser att tingsrätten ställer orimligt höga krav på flickans berättelse.

-Man måste ta hänsyn till att hon har en särskild problematik som gör att hon inte kan uttrycka sig lika lätt som andra, att hon vid tillfället var berusad och att det var en traumatisk situation. Hon befann sig ensam i en lägenhet tillsammans med sex killar, säger Massi Fritz.

Hon säger att flickans familj är besviken och att flickan själv är förtvivlad.