Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre frågor till Maria Sköld

GP:s Maria Sköld svarar på tre frågor om S-ledaren Sterfan Löfvens nya lag.

Överraskar Stefan Löfven med sitt nya lag?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ja, på tre sätt. Dels är det en överraskande stor rockad. Dels tycks Stefan Löfven inte riktigt ha lyckats få sin vilja igenom – han ska ha velat se Sven-Erik Österberg på det tunga uppdraget som näringspolitiskt talesperson. Och så är det en överraskning att Stefan Löfven plockar in både den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och den nya gruppsekreteraren Emma Lennartsson utifrån, Andersson är överdirektör på Skatteverket och Lennartsson chefsekonom på fackförbundet Kommunal.

Är det ett vinnande lag?

- Det är helt klart ett mer erfaret gäng än det Håkan Juholt omgav sig med. Nu blir det come-back för flera personer som Magdalena Andersson, statssekreterare på finansdepartementet under Göran Perssons regeringstid, och för Emma Lennartsson, chef för Socialdemokraternas budgetkansli under Mona Sahlinåren. Ibrahim Baylan, tidigare skolminister och partisekreterare, är en annan veteran.

Men här finns också mer okända namn, som nya näringspolitiska talespersonen Jennie Nilsson, från halländska Hylte.

Löfven sitter inte i riksdagen och inte den nya ekonomiskpolitiska talespersonen heller – är det ett problem?

- Det kan det vara. För det första får varken Socialdemokraternas statsministerkandidat Stefan Löfven eller finansministerkandidaten Magdalena Andersson chansen att synas så mycket. För det andra kan det bli en oklar rollfördelning i riksdagsgruppen. Nu blir den ganska okända Fredrik Olovsson från Katrineholm som leder Socialdemokraternas arbete i finansutskottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.