Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tre fenomen skapar Sandy

Tre väderfenomen sammanfaller och bildar stormen Sandy: Högt vatten, och en orkan som möter en kallfront precis där den annars skulle ha tappat fart. – Det är en intressant kombination, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs Universitet.

– Som forskare intresserar jag mig för det som är oväntat, och inte helt normalt. Här finns några saker som är onormala. Tre saker händer nämligen på samma gång: kraftigt regn och stark vind som når upp i orkanstyrka som möter ett väldigt starkt lågtryck precis efter fullmåne när vattnet är som högst, säger Deliang Chen.

Han är klimatforskare vid geovetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet.

– En orkan kan hämta energi från två källor, dels havet – på grund av avdunstningen – och dels kan den få energi när den stöter på ett område med mycket stora kontraster i temperaturen, till exempel en kallfront. Det ger energi och förstärker orkanen.

Orkanen Sandy skulle normalt ha tappat fart när den kom in över amerikanska östkusten. Men nu möter den i stället en kallfront. Det betyder att den slår ihop sig med ett större frontsystem och får ny fart. Att hela amerikanska östkusten nu går in i katastrofläge beror på att risken för översvämningar dessutom är extremt stor: ovädret sammanfaller med fullmånen, vilket innebär extra högt tidvatten. Till det kommer att stormens beräknade bana går över tättbefolkade områden med stora ekonomiska värden.

Finns det något samband till klimatförändringarna?

– Det är nästan omöjligt att koppla samman enskilda väderfenomen med klimatförändringar som pågår under en längre period, säger Deliang Chen. Men undersökningar har visat att orkanerna totalt sett faktiskt blivit starkare de senaste decennierna. Det finns tecken på att intensiteten har ökat. Däremot har förekomsten av antalet orkaner inte ha förändrats.

Mest läst