Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
227486.jpg

Tre döda i kravallerna

Tre människor dog när en bankbyggnad stacks i brand av aggressiva demonstranter i Aten på onsdagen.

– Mördare! Bränn ner parlamentet, skrek maskerade ungdomar innan de slängde bensinbomber och krossade fönster inne i centrala Aten tidigt på onsdagseftermiddagen.

Några timmar tidigare hade uppemot 50 000 demonstranter samlats för protestera mot det stenhårda sparprogram Greklands regering tvingas införa för att kunna kvittera ut de räddningslån som den enats med Internationella valutafonden (IMF) och EU om.

Tjock svart rök

Det var från början två demonstrationer som de största fackföreningarna stod bakom sedan en landsomfattande generalstrejk utlysts under onsdagen. Och det var när demonstranterna började närma sig parlamentet, där sparpaketet förbereddes inför en omröstning på torsdagen, som protesterna spårade ur på allvar.

– Jag såg tiotusentals personer och det var en helt anständig demonstration. Men för någon timme sedan började det hända saker, sade svenske kyrkoherden Tommy Sandberg till TT vid 14.30-tiden.

Sandberg befann sig då i den gamla stadsdelen Plaka i centrala Aten där Svenska kyrkan är belägen.

– Jag hörde ett fruktansvärt liv här utanför och kikade ut från balkongen, och då kom massvis av folk in från den stora gatan och gränderna runt om. Många hade munskydd och det började smälla riktigt hårda knallar, jag antar att det var tårgas.

Papandreou fördömde

– Mer folk strömmade in i gränderna och några satt och spydde.

Snart vällde svart rök ut från ett centralt tvåvåningshus där en bank – Marfinbanken – har sina lokaler. Det dröjde inte länge innan det stod klart att tre människor, två kvinnor och en man, fått sätta livet till i lågorna. Fem personer skadades och minst 20 evakuerades ur byggnaden.

– Ingen har rätt att använda våld och särskilt inte våld som leder till mord, sade den hårt pressade premiärministern Giorgos Papandreou när han i parlamentet i hårda ordalag fördömde förövarna bakom attackerna.

Innan dess hade en tillika pressad tysk förbundskansler i parlamentet i Berlin försvarat beslutet att stödja Grekland.

– Det här handlar om inget mindre än Europas framtid, och med det framtiden för Tyskland i Europa, förkunnade Angela Merkel i ett lidelsefullt tal till förbundsdagen.

”Tagit allt”

Beslutet är mycket impopulärt i Tyskland som i praktiken kommer att bli den – efter IMF – enskilt största långivaren till Grekland, och Merkels tal avbröts av rop och hojtanden från oppositionen.

På grund av generalstrejken stod stora delar av Grekland stilla under onsdagen. Flyg-, tåg- och färjetrafik hade ställts in, och många skolor, sjukhus och andra officiella inrättningar höll stängt.

– De tar allt från mig. Jag vet inte hur jag ska klara mig nu, sade 61-årige kommunalarbetaren Anargyros Bizianis – som i dag tjänar 900 euro (drygt 8 600 kronor) i månaden – till nyhetsbyrån AFP om varför han valde att demonstrera mot regeringen på onsdagen.

Mest läst