Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre begärs häktade i prostitutionshärva

Tre män har begärts häktade i Göteborg, och ytterligare en är häktad i sin frånvaro, misstänkta för människohandel med rumänska kvinnor.

De tre män som suttit anhållna sedan onsdagen misstänkta för människohandel, har begärts häktade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Häktningsförhandlingar kommer att ske imorgon fredag, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Länskriminalen grep fem män vid en razzia på onsdagen. Tre utav dem är alltjämt kvar i arresten, efter inledande förhör. Tidigare i veckan häktades en av deras landsmän, en 33-åring som inte längre befinner sig i Sverige.

- Jag kommer inom kort att gå in med en häktningsbegäran gällande även de tre nu anhållna männen, konstaterar kammaråklagare Thomas Eliasson på Internationella åklagarkammaren.

Samtliga inblandade, såväl förövare som offer, är hemmahörande i Rumänien. Ingen av dem har ettstadigvarande boende i Göteborg.

Männen misstänks för människohandel för sexuella ändamål. Brottrubriceringen har kompletterats med ansvarsyrkande även för grovt koppleri.

Gripandena skedde efter husrannsakan på flera platser i Storgöteborg av länskriminalens specialenhet för grova organiserade brott.

Insatsen baserades på långt spaningsarbete och enligt Eliasson är det minst ett tiotal utländska kvinnor som utnyttjats i verksamheten. Mer det kan finnas ett beydande mörkertal.

- Enligt vår bedömning har den här brottsligheten pågått under delar av 2010 och hittills under 2011, summerar Thomas Eliasson.

Kan bli fler gripanden

Sexbrotten har i de flesta fallen varit knuta till Rosenlundsområdet, den del av Göteborg som mest förknippas med gatuprostitution.

Polisen är än så länge förtegen med uppgifterna kring tisdagens insats, men utesluter i ett pressmeddelande inte att det kan bli ytterligare gripanden, förutom de tre som redan sitter för utredning.

Hittills i år har polisen i Göteborg rapporterat mer än 170 personer för köp av sexuella tjänster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.