Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tre åtal kan ge 13 män långa straff

Från början var det ett enda stort gäng, som drev ut Bandidos ur Bergsjön. Efter splittringen i två olika falanger har fyra unga män mördats och avsevärt fler skottskadats. Nu väntar rättegång mot 13 av de inblandade.

Gängstriderna i Bergsjön och Kortedala förefaller, till skillnad mot de på Hisingen, ha tagit en paus. Och det finns en anledning till det:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

13 av stadsdelarnas mest brottsaktiva sitter för närvarande häktade.

Inom kort väcker tre av Göteborgs mest erfarna åklagare tre parallella åtal, som i sin förlängning skulle kunna innebära att alla de frihetsberövande får kännbara fängelsestraff.

- För oss är detta givetvis viktiga ärenden. Under den tid som de här individerna hittills varit inlåsta, så har konflikten dämpats, säger länskriminalens chef Sven Alhbin.

Hatet mellan vissa av de involverade är gammalt, men ändå lite överraskande med tanke på hur stark vänskapen ändå var en gång i tiden.

Fram till runt 2009-2010 var merparten av dessa unga män medlemmar av samma konstellation.

Problemen startade när de med lägre status satte sig upp mot cheferna. Lätt förenklat handlar det numera om lite äldre livsstilskriminella mot de något yngre.

Delningen har dock inte skett efter ålder eller geografisk adress, utan efter släktskap och relationer under uppväxten.

Den äldre fraktionen styrs av en 30-årig man, med ett mycket omfattande belastningsregister. Han har ett förflutet inom restaurangbranschen och tillhörde de som 2008 – med skjutvapen och sprängmedel – påstås ha skrämt bort Bandidos från de nordöstra förorterna.

30-åringen omges av två bröder och ytterligare ett antal sympatisörer. De uppges ha stöd av folk från Backa.

Den andra sidan består av yngre killar, flera födda på 1990-talet. Som ledande utpekas en man född 1985 och bosatt i Tynnered. Han var tidigare en av 30-åringens underordnade.

I gruppen i övrigt ingår ett 15-tal ungdomar som i många fall visat en total brist på respekt för samhällets normer. Samarbete förekommer med likasinnade från Biskopsgården och Frölunda.

Sprickan blev tydlig i samband med dubbelmordet i en lägenhet på Siriusgatan, i januari 2011. Sedan dess har polariseringen bara ökat och ökat. Liksom tillgången på automatvapen.

- Vi fortsätter att störa, kontrollera och vara jobbiga. Uthållighet är en betydande del av vår taktik, summerar Sven Alhbin.

Kammaråklagare Håkan Larsson hoppas att tingsrätten beslutar om en gemensam förhandling i alla de tre aktuella målen:

- Det hade gett rättens ledamöter en mer komplett bild över situationen i den undre världen i Bergsjön och Kortedala av i dag, en möjlighet att se mönstret, konstaterar Larsson.

För polisens insats Trygg i Göteborg vore ett temporärt stopp för ett drygt dussin våldverkare förstås en stor framgång.

Projektet, som inleddes i september i fjol, innebär en punktmarkering av kriminella gäng i nordost, i väster och på Hisingen. Det är tänkt att pågå till åtminstone årsskiftet.

Fakta: De fyra morden

• Två män sköts ihjäl i en lägenhet på Siriusgatan, Bergsjön, januari 2011.

• Tre personer tillhörande den äldre falangen har suttit häktade för dubbelmordet, men släppts i brist på bevis.

• En man sköts ihjäl utomhus på Oxledsvägen, Sävedalen, juli 2013.

• En person tillhörande den yngre falangen har suttit häktad för mordet, men släppts i brist på bevis.

• En man kidnappades och hittades senare död på Merkuriusgatan, Bergsjön, november 2013.

• Tre personer tillhörande den yngre falangen har suttit häktad för mordet, men släppts i brist på bevis.

Mest läst