Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trafikverket varnar bilister

Trafikverket varnar trafikanterna. Det råder ett akut trafikläge med mycket besvärligt väglag och snödrev i Skåne, Blekinge, Kalmarkusten och Öland.

Ungefär 500 bilar sitter fast i snön längs väg 11 mellan Simrishamn och Tomelilla i östra Skåne, uppger Trafikverket. Bilarna måste nu skotas loss en och en och det sker med understöd av bandvagnar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Problemet är att snön yr och kommer tillbaka när vi röjer. Vi rekommenderar bilister att inte ge sig ut i de här delarna, säger trafikdirektör Björn Östlund.

Enligt Trafikverket väntas snövädret fortsätta tills på lördag, juldagen. Målet är att väg- och tågtrafiken ska vara tillbaka i normalt läge på annandag jul.

Trafikverket går nu ut med en varning till trafikanterna. Det råder ett akut trafikläge, skriver Trafikverket med mycket besvärligt väglag och snödrev i Skåne, Blekinge, Kalmarkusten och Öland.

Trafikverket kan inte garantera framkomligheten på det mindre vägnätet i dessa områden. Problem även i järnvägstrafiken med inställda tåg och stora förseningar.

Läget på vägarna är värst på Österlen i Skåne, där SMHI också har gått ut med en varning klass 2, som innebär stora problem och risker. Framkomligheten kan inte garanteras på någon väg i det här området, inte ens på riksvägarna 9, 11 och 19.

I övriga Skåne och Blekinge, längs Kalmarkusten och på Öland, gäller samma inskränkningar. De mindre vägarna kan vara oframkomliga.

Trafikanter och resenärer uppmanas följa väderläget och hålla sig informerade.

Bärgningsbolagen har fullt upp med alla fordon som kör av vägen eller kör fast i snön och måste ha hjälp.

– Det är rätt mycket kaos, snön blåser snabbt igen och det blir jättestora drivor på vägarna. Vi har flera lastbilar som kört av på motorvägar och bilar som fastnar. Även inne i stan fastnar bilar, särskilt lastbilar och bussar. Det räcker att de får lite lutning i de isiga korsningarna, säger Johannes Andersson, bärgare på Assistancekåren i Lund, till TT.

Överlag tycker han ändå att ovanligt många verkar hålla sig från de snöiga, halkiga vägarna.

– Jag tror många avvaktar just nu. Men man blir förvånad när man står ute på motorvägen och håller på och bärgar någon, och så ser man hur en och annan blåser förbi, där man vet att det är glashalt. De inte skulle ha en chans om de skulle behöva bromsa, säger Johannes Andersson.

Räddningstjänsten i Blekinge tar det säkra före det osäkra – två bandvagnar står redo i Sölvesborg, beredda att rycka ut i hela länet. I förmiddags fick en av bandvagnarna rycka ut för att hjälpa hemtjänstpersonal som fastnat i snön på väg till vårdtagare i Hörvik i Sölvesborgs kommun, rapporterar räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.