Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tröstlös jakt på hyresrätt

Det var ont om hyresrätter när tusentals nya Göteborgsbostäder presenterades på Bonytt 2013 igår. – Att få ett förstahandskontrakt i den här staden känns helt omöjligt, säger Hector Lopez, 30.

Han var en av besökarna på mässan som arrangerades av Boplats Göteborg på lördagen. 17 byggföretag fanns på plats i Älvrummet för att informera om nya bostäder som är på gång i och kring Göteborg. Den lilla lokalen vid hamnen blev snabbt full. Strosande medelålders par trängdes med småbarnsföräldrar och utbytesstudenter, somliga med något lätt desperat i blicken. Hector Lopez hade kommit dit för att kolla in utbudet och snacka med uthyrarna. Idag bor han som inneboende i en lägenhet i Kortedala.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag vill ha något eget och jag vill bort från Kortedala, jag blev misshandlad där för inte så länge sedan.

Förutom de kraven är han inte särskilt kräsen. En hyresrätt någonstans i Göteborg eller i kranskommunerna är vad han är på jakt efter. Bostadsrätt är inte ett alternativ, han arbetar som artist och har oregelbunden inkomst så banken beviljar inga lån.

– Men det känns rätt hopplöst att få en hyresrätt också. Jag har stått i kö i tre år och fått komma på en enda visning, säger han.

Bland de över 6000 nybyggen i Göteborg som det informerades om igår fanns bara drygt 700 hyresrätter. Lena Kallin har arbetat på kommunala Bostadsbolaget i 25 år och minns en tid när det fanns gott om tomma hyresrätter och jobbet handlade mer om att locka till sig hyresgäster.

– Idag är det såklart ett helt annat klimat. En del är nästan lite desperata och många kommer fram och frågar hur de ska göra för att få en lägenhet. Det enda vi kan råda till är att söka via Boplats, det är den kanal vi har. Jag kan förstå att folk blir frustrerade, det kan ta tid att få en lägenhet.

Wallenstam sticker ut bland byggföretagen och har hyresrätter på gång på flera håll i staden, bland annat i Kvillebäcken, Majorna och Lorensberg. Marie Olsson, uthyrare hos Wallenstam, hade en lång kö av frågvisa besökare framför sig.

– Den vanligaste frågan är nog om vi har hyresrätter till uthyrning, och när man kan flytta in. Kvillebäcken är fantastiskt populärt just nu. Bland de lägenheter som har inflyttning första januari är hälften uthyrda redan.

Carina och Hans Lundgren hörde till dem som istället hade siktet inställ på en bostadsrätt. Idag bor de i en villa på Hisingen och inom några år vill de flytta till något mindre, gärna i Frihamnen eller på Lindholmen.

– Barnen är utflugna eller på väg ut och nu vill vi hitta en bostad där vi kan se oss själva bli gamla. Närhet till stan och till restauranger och butiker känns viktigt, säger Carina Lundgren.

Att hitta en bostadsrätt som uppfyller kraven känns inte som något omöjligt uppdrag, tycker Hans Lundgren.

– Nej, det kan nog bli dyrt. Men det känns ändå överkomligt. Och det finns gott om alternativ, det byggs på många ställen nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.