Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Träning börjar locka mer än paraplydrinken på semestern

Allt fler väljer bort paraplydrinkar för svettiga motionspass på semestern. Det här behöver du veta om träningsresor.

Träningsresan beskrivs som ett led i den rådande hälsotrenden i samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid en enkel googling presenteras en uppsjö av träningsresor med olika koncept som löpning, yoga och livsstilsresor. Vi har sammanställt en guide med utvalda exempelresor från några ledande aktörer på marknaden.

Anna Hagberg, kommunikatör på resebyrån Ving, säger att fler vill vara aktiva på semestern och att träningsresor är vanligast på våren.

– Att ta steget att börja träna hemma kan vara ganska stort. Semestern kan det kännas som en språngbräda och inte lika kravfullt. Dessutom vill man samla på sig njutningspoäng för att kunna unna sig god mat och dryck efteråt. Det är ett helhetstänk, säger hon.

Svenska resenärer kan träna på olika sätt på chartersemestern. Förutom att många hotell ger tillgång till gym och vattengympa, så finns också hotell som specialiserat sig på att tillhandahålla stora träningsanläggningar med simbassäng, tennisbana, golfbana och har egna instruktörer anställda. Den tredje varianten att åka med en gruppresa med som följer ett schema där träning är huvudsyftet. Här är främst redan träningsfrälsta som är målgruppen. Ungefär tio procent av Vings resenärer åker på arrangerade träningsresor.

Dessa brukar anordnas av gymkedjor, resebyråer, företag och privatpersoner, ofta i samarbeten med varandra.

Sanna Jonasson är jurist på konsumentverket och jobbar med olika resefrågor.

– Många träningsresor är paketresor och omfattas av paketreselagen, vilket ger starkare skydd än andra resor. Då ska det inte spela någon roll om du reser med en etablerad resebyrå eller en anordnad av en privatperson. Det är samma regler som gäller om de uppfyller kraven för paketresor, säger hon.

Noggrannhet vid bokningen är ändå viktigt. Ett tips är att ta reda på så mycket information som möjligt om exempelvis garantier, vilket flygbolag du reser med, hur många deltagare som ska med på resan och om gruppresan har registrerat resegaranti genom Kammarkollegiet.

En vanlig taktik från arrangörens sida är att ta med en så kallad profil på resan. Bland resorna vi har listat följer bland andra Emma Igelström och Martina Haag med på varsin resa.

– Ofta när man tränar vill man ha en förebild och inspireras av någon. Det är också en rolig grej och lockar kunder att boka resor, säger Anna Hagberg.

Generellt brukar prisskillnaden mellan en charterresa och en arrangerad träningsresa vara mellan 1 500-4 500 kronor per person.

– Det beror så klart när och var man åker. Främst beror den dyrare prislappen på att halvpension eller någon form av matpaket ofta ingår. I det här priset ingår ju även föreläsare och själva träningsprogrammet, säger Anna Hagberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.