Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Det är ganska lugnt i valstugorna. Få vill prata om trängselskatt. Britta Grönstrand och Karin Ernstzon har sin uppfattning klar.

Trängselskatten: Majoritet säger ja

Stödet för trängselskatt överväger bland göteborgarna. I en pinfärsk opinionsundersökning säger hälften ja till fortsatt trängselskatt. Men nej-sidan har knappat in under sommaren.

Det är knappt tre veckor kvar till valet som i Göteborg också innehåller en folkomröstning om trängselskatt. I en opinionsundersökning som GP beställt av Novus säger 50 procent av de tillfrågade ja till fortsatt trängselskatt, 38 procent säger nej och 12 procent vet inte eller har inte bestämt sig.

- Tiden rinner ut för nej-sidan. I nuläget skulle det bli ett klart ja, säger Johan Martinsson som är statsvetare och leder Göteborgs universitets undersökningar av opinionen i trängselskattefrågan.

I somras gjorde Sifo en undersökning för Västsvenska handelskammaren där 50 procent sa ja och 29 procent nej.

Johan Martinsson säger att det är vanskligt att jämföra undersökningarna eftersom inte frågan ställdes på samma sätt. Och även om skillnaden mellan nej-sidans siffror i de två undersökningarna är tio procentenheter säger han att felmarginalen är hög och att det är svårt att uttala sig om något annat än riktningen.

- En ökning verkar ändå ske på nej-sidan. Men översättar man detta till ett valresultat är det ingen tvekan om att det en majoritet för ja-sidan.

Finns det någon möjlighet för nej-sidan att komma ikapp?

- Fortfarande ser man att ja-sidan inte lyckas komma till ett stabilt övertag. Men det är knappt tre veckor kvar och ingen synlig kampanj så möjligheterna är begränsade, säger Johan Martinsson

Det är enbart Vägvalet och Sverigedemokraterna av fullmäktiges partier som är emot trängselskatt. Johan Martinsson tror att de troligen redan mobiliserat nej-sägarna.

- För att det ska bli jämt måste alla osäkra gå till nej. Att ja-sidan skulle tappa nu är inte så troligt. Men det är klart om diskussionen fortsätter om Västsvenska paketet och Västlänken kan det gynna nej-sidan.

Moderaternas toppnamn i trafikfrågor Martin Wannholt kom med sitt utspel om Västlänken efter det att Novus-undersökningen slutförts.

Hur kan hans motstånd mot Västlänken slå i opinionen?

- Det är inte det folkomröstningen handlar om. Men trots allt hänger det ihop. Människor kommer att uppleva att ett stöd för trängselskatt är ett stöd till Västsvenska paketet och den lösning som ingår, säger Johan Martinsson.

Han tror att den som verkligen vill att tågtunnelprojektet Västlänken ska omvärderas kommer att tycka att ett sätt är att stoppa den tänkta finansieringen genom trängselskatt.

- Om en ledande företrädare för Moderaterna går ut och är kritisk mot delar av Västsvenska paketet kan det gynna nej-sidan. Då blir det mer legitimt för borgerliga väljare som alltid varit mindre entusiastiska.

Vilka fallgropar finns när det gäller den här typen av undersökningar?

- Andelen unga och andelen högutbildade kan vara felkällor. Utbildning finns inte redovisat, men det är bra att 25 procent av de svarande är under 29. De brukar vara svåra att få tag på. Även tillvägagångssättet med ringningar på både fasta nummer och kontantkort låter bra.

Räcker det med 500 svarande för att kunna säga något om opinionen?

- Det känns som en robust undersökning även om det bara är 500 svarande. Om man avhåller sig från att bryta ned siffrorna så är 500 helt okej, säger Johan Martinsson.

Fakta: Folkomröstning om trängselskatt

Undersökningen som Novus gjort för GP bygger på 500 telefonintervjuer gjorda mellan 14 och 19 augusti. Röstberättigade göteborgare fick ta ställning till samma fråga som kommer att ställas i folkomröstningen.

Trängselskatt infördes i Göteborg 2013.

Efter namninsamling beslutade kommunfullmäktige i maj 2013 att ordna en folkomröstning om fortsatt trängselskatt. Den genomförs i samband med ordinarie val 14/9.

Folkomröstningen är rådgivande.

Preliminära resultat från folkomröstningen kommer att redovisas distrikt för distrikt på goteborg.se under valnatten. De första distrikten beräknas vara räknade runt 22.30. Ett valnattsresultat kommer mellan 02-03.

Bild - 2
Mest läst