Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trängselskatten ger ingen ökad helgtrafik

Biltrafiken minskar även på kvällarna och den verkar inte öka under veckosluten. Trängselskatten medför att trafiken sjunker dygnet runt nästan hela veckan.

- Vi hade inga prognoser för trafiken under helgerna, säger Ulla-Stina Ingemarsson, trafikanalytiker på Trafikverket. Helgtrafiken undersöktes inte i särskilt noggrant i Stockholm före och efter införandet av trängselskatt och vi visste inte vad vi skulle tro om helgtrafiken i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Första veckoslutet sedan trängselskatten infördes ökade trafiken vid betalstationerna med 13 procent. Men redan andra veckoslutet, 12-13 januari, var ökningen endast en procent.

Enligt utvärderingen av trafiken i Stockholm framgår att man med "hygglig sannolikhet kan avfärda hypotesen att helgtrafiken skulle ha ökat i någon väsentlig omfattning".

Trafiken under kvällar och nätter minskade med sex procent jämfört med motsvarande veckor förra året.

- Det innebär att trafiken vid betalstationerna i liten omfattning flyttas från betaltid till icke-betaltid, säger Ingemarsson.

Den stora trenden är att den totala trafiken minskar, även de som jobbar skift och på oregelbundna tider verkar i viss utsträckning ställa bilen.

Eftersom man inte tar bilen till jobbet tidigt på morgonen kör man inte hem under dagen och kör man inte bil till jobbet på dagen kör man inte heller hem på kvällen.

I övrigt håller utvecklingen av trafiken i Göteborgsområdet i sig.

Minsknigen av trafiken vid betalstationerna under betaltid har minskat med 19 procent och trafiken under hela dygnet med 17 procent vecka 2 jämfört med motsvarande vecka förra året.

Trafiken på de stora infartslederna har minskat med tio procent, mest på E6 från norr där restiden mellan Kungälv och Tingstadstunneln förkortats från 20,5 till 12,9 minuter i snitt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.