Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Trängselskatt - var inte ens i Göteborg

- Det är en struntsumma, 18 kronor. Men vi var ju inte i Göteborg.

Ulla och Hans Christensson i Hjärup i Skåne ska betala trängselskatt - för en litauisk lastbil med samma registreringsnummer som deras Saab.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De var i Billdal den 20 februari, men inte inne i Göteborg. Och definitivt inte den 24 januari när de ska ha passerat en betalstation.

- Vi blev konfunderade, säger Hans Christensson.

Hos Transportstyrelsen begärde de ut en bild på den aktuella passagen. Mycket riktigt var det deras registreringsnummer, men inte deras personbil utan en lastbil med litauiska skyltar.

- Transporstyrelsen erkänner själva att de litauiska skyltarna inte går att skilja från de svenska. Om man blir förväxlad med en litauisk lastbil måste man betala och avvakta utredningen, säger Hans Christensson.

Han bryr mig inte om pengarna, men den är en viktig princip.

- Jag tänker också på alla göteborgare och andra som kanske inte har en aning om att de kan bli påförda skatter om det finns en dublettskylt någonstans. Många enskilda och företag betalar ju via autogiro

Eva Rosman på Transportstyrelsen är medveten om det här problemet.

- Det är ju ett automatiserat system, så det är systemet som gjort en tolkning som ibland blir fel. Det vi brukar råda folk är att trots allt betala och samtidigt begära om en omprövning hos Skatteverket.

Det är enklare än det låter, enligt Eva Rosman.

- Man skickar in ett mejl eller brev, med sitt namn, registreringsnummer och vilket skattebeslut man vill ompröva och varför. Då kommer de att konstatera att det här var en lastbil och man får pengarna tillbaka.

En del tänker kanske att det är krångligt att ompröva och enklare att betala 18 kronor.

- Men vi är tacksamma om man begär omprövning. Dels för att man inte ska betala för något man inte gjort. Dels därför att det hjälper oss att finjustera systemet. För varje gång vi får in felaktiga tolkningar vidarebefordrar vi det till de som är ansvariga för mjukvaran i systemet, på så vis blir systemet bättre och bättre.

Kan man gå direkt till Skattemyndigheten eller måste man gå via er för att få ut bilderna?

- Bilderna måste man få av oss, för det är vi som har dem och skickar ut dem. Men man kan begära en omprövning direkt hos Skatteverket, säger Eva Rosman.

Vi har även exempel på en person som fick sin bil bortbärgad. När bärgningsbilen passerade betalstationen påfördes den bärgade bilen trängselskatt. Var gör man då?

- Det är samma sak där, man vänder sig till Skattemyndigheten. Vi har haft sådana fall i Stockholm också, bilar som transporterandes på släp. Det ska inte behöva hända, men det gör det.

Hur säkert är det här systemet?

- Glädjande nog väldigt tillförlitligt, men vissa saker slinker ju igenom. Det klart att man ska vara uppmärksam. Även om du har autoigiro får du ju fortfarande en avi hem. Fordonsappen som finns till din smartphone är också ett bra hjälpmedel för att ha koll vad man åkt. Men egentligen ska man inte behöva göra det. Systemet ska vara såpass bra.

Många reagerar i Göteborg på att de inte känner igen sig när de ser avin?

- Det följer exakt samma mönster som vi hade i Stockholm. Där sa folk i början också att det här har jag inte gjort, hur kunde det bli tre passager när jag bara åkte två. Så är det inte längre. Vi kan bara tolka det som att man faktiskt inledningsvis i många fall inte minns riktigt hur det var.

Bild - 2
Mest läst