Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Från 15 april kan kamerorna som används för trängselskatten även användas som fartkameror.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Trängselkameror ska fånga fartsyndare

  Från 15 april kan kamerorna som används för trängselskatten även användas som fartkameror. De tester som polisen och Transportstyrelsen genomfört har visat att systemet fungerar.

  Denna artikel var GP:s aprilskämt 2015.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Kamerorna som används för debitering av trängselskatt är verkligt avancerade och tar knivskarpa bilder av bilarnas registreringsskyltar, säger Karl Bengtsson, chef för trafikpolisen i Göteborg.

  Eftersom det finns dubbla uppsättningar av kameror på betalstationerna som tar bilder av fordonen både framifrån och bakifrån är det lätt att räkna ut fordonens hastighet när de passerar betalstationerna.

  - Vi har testat systemet under ett par dagar i mars och det visade sig fungera alldeles utmärkt, säger Bengtsson.

  Läs också: Fastnade du i testkontrollerna? Här kan du skriva in ditt registreringsnummer och få besked.

  - Vi har en mätnoggrannhet på 0,1 kilometer i timman. Det gör att vi inte behöver ha särskilt stor säkerhetsmarginal men vi kommer att göra ett schablonavdrag på tre kilometer i timman.

  Det innebär att den som kör upp till 73 km/h vid betalstationer som är placerade på 70-skyltade vägar kan slippa böter för fortkörning medan den som kör 74 km/h eller mer får böter.

  Böterna blir på samma nivå som övriga böter för hastighetsöverträdelser, det vill säga 1 500 kronor vid överträdelse med 4-10 km/h, 2 000 kronor vid överträdelse med 11-15 km/h och så vidare till 4 000 kronor för den som kört 36-40 km/h för fort.

  På vägar som är 30- och 50-skyltade är böterna högre.

  Det blir Rikspolisstyrelsens ATK-sektion i Kiruna som kommer att administrera böterna som skall betalas vid fortkörningar vid betalstationerna.

  - Bilisterna har ju anpassat sin körning till placeringen av fartkamerorna och det är numera ganska få som kör fort i Lundbytunneln och på andra platser i Göteborgsområdet där vi har fartkameror, säger Anders Kluge, chef för ATK-sektionen.

  - Med mätning av hastigheterna vid de 38 betalstationerna i Göteborg kommer vi att få en betydligt bättre övervakning av bilisterna.

  Vid testerna av hastighetsmätningarna vid betalstationerna var det mellan 60 och 70 procent av bilisterna som överskred gällande hastighetsgränser.

  Även om många bilister kommer att sänka farten när det står klart att kamerorna i betalstationerna även kan användas för hastighetsmätningar kan många bilister komma att bötfällas.

  Enligt beräkningar efter de första tre dagarna med provmätningar av hastigheterna vid betalstationerna skulle ATK-sektionen i Kiruna behöva anställa ytterligare åtta handläggare för att hinna utfärda fortkörningsböterna i Göteborg.

  - Kanske kommer vi i stället att dra ner på övervakningen på en del andra fartkameror i Västsverige, säger Kluge.

  - Men helt klart kommer många bilister i Göteborg att få böter för fortkörning de närmaste månaderna.

  Läs också: Fastnade du i testkontrollerna? Här kan du skriva in ditt registreringsnummer och få besked.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.