Träd med doft av pepparkaka - en udda höstjuvel

ANNONS
|

Det bruna trähuset och tomten är omgärdat av en bred, grön skyddande granhäck och utanför den tar storskogen vid. Granhäcken gör att det ibland ganska bistra och fuktiga klimatet blir bättre. Trädgården var från början en mosse i skogen som odlades upp. Jorden är sur, tung och fuktig. Kylan och fukten stannar kvar länge på våren och värmen i jorden håller i sig, en bra bit in på hösten. Här trivs surjordsväxter och följaktligen finns det mycket rhododendron och azalea. De gröna rhododendronbuskarna utmärker sig genom sina fräcka nytillväxter och fina bladundersidor med sammetsbrun indumentum (beläggning av fina hår). De lövfällande azaleorna lyser röda och brandgula här och där.

ANNONS

När jag och Håkan Wallin kommer runt huset och tittar nerför sluttningen mot mossen ser vi den kanske tolv meter höga Katsuran vid dammen. Den sprakar i bronsgula höstfärger. Håkan sätter på belysningen på höstkvällarna och då avtecknar sig trädet vackert mot den nattsvarta bakgrunden.

– Som ett naturens fyrverkeri, säger han.

Katsuran kommer från Japan. Den har vuxit här nästan lika länge som familjen har bott här, i snart 30 år, och trivs storartat. Katsuran doftar pepparkaka på hösten, tycker några, bränt socker säger andra. Ett plus för den som likt Håkan gärna vill ha en trädgård som tillfredsställer alla sinnen.

– En trädgård ska ge syn- och luktintryck samt gärna något för magen, säger Håkan och visar grönsakslanden som i år, på grund av den regniga sommaren, inte gett så mycket, men som ligger i centrum av trädgården.

– De ska inte vara i en hörna utan ta plats, tycker han.

Håkan och Mona är utbildade trädgårdsmästare båda två. Mona ägnar numera fritiden åt den egna trädgården. Håkan har arbetat med växter i hela sitt liv. Han är en riktig Göteborgsprofil när det gäller trädgård. Den ende så vitt han själv vet, som har varit anställd på alla ”de tre stora”: Botaniska trädgården, Universeum och Liseberg. Nu har han varit på Liseberg i åtta år och är ansvarig för deras växthus i Kållered, där alla lökväxter och sommarblommor drivs upp.

ANNONS

Yrkeslivet har spillt över på trädgården och vice versa. Dammen med sina skifferplattor anlade Håkan när han skapade ”Vattnets väg” på Universeum, den som fortfarande ringlar sig ned från högt uppe i huset till långt där nere. Här har han byggt upp dammen med skifferblock. Miljön påminner om fjällnaturen i Abisko som han tycker mycket om och där han gärna vandrar. Längs dammens kanter växer dvärgbjörk, Himalayabjörk, fjälldaggkåpa, fjällsippa, och kasperbenved. I dammen simmar stim av guldid och karp.

Benvedssläktet är buskar Håkan gärna rekommenderar och särskilt nu på hösten. Bladen får fantastiska färger och när de har fallit ser det ut som att busken blommar på bar kvist. Men det är inga blommor, det är frukthöljet som får lysande scharlakansröda färger.

Längst ner i trädgården, på andra sidan dammen, står en av många japanska lönnar, med knallröda blad. Det här är en Acer palmatum ’Trompenburg’. Strax intill den klättrar ett mörkt rött klättervildvin över trädgårdsgrinden. En bit därifrån lyser praktpärlrönnen med sina vita frukter.

Håkan är skolad i träd, buskar och perenner. Han har byggt upp Universeums tropiska avdelningar och kan inte låta bli att i trädgården försöka med tropiska växter, fast de egentligen inte borde trivas här.

– De ger karaktär åt en trädgård, säger han.

ANNONS

Han har också lyckats med många ovanliga träd och buskar, bland andra jättearalia, jiangsumagnolia, paraplymagnolia, japansk hästkastanj och ambraträd.

Många har också försvunnit trots ivriga försök.

– Vurmar jag mycket för dem testar jag gärna en gång till och kanske ännu en. Har jag försökt tre gånger ger jag upp, säger han.

Han gillar stora blad men det får oftast inte växter på våra breddgrader. De hinner inte utveckla dem under den korta tiden som det är ljust och varmt i Sverige. Till en del går det att förhöja klimatet genom skydd för vindar och genom att förbättra trädgården med mycket värmehållande sten, men ibland måste också en inbiten odlare som Håkan Wallin ge upp. Att de inte riktigt trivs beror på att miljön är för långt från den ursprungliga.

Nu på hösten pytsar han ut lite kompost i planteringarna, som han tar ur en av de två stora komposthållarna. Där samlar han löv och skräp från trädgården. En töms i år, den andra nästa år när den är mogen. Gödsel används inte alls, det ger bara övergödning, tycker han.

– Se dig runt omkring i skogen, tycker du att det ser ut som att det behövs gödsel? Det tycker inte jag. Allt växer bra.

ANNONS

Hur ska då den göra som vill ha en fin sprakande trädgård till nästa höst?

– Jag tycker att personen ska ta sig till en plantskola nu på hösten, som hon eller han har förtroende för, titta på träd och buskar som finns där och rådgöra med de som arbetar där, säger han.

FAKTA: Växter för en fin höstträdgård

• Olika sorter av amerikanska blåbär. De ger blåbär på sommaren och har fina höstfärger.

• Papegojbuske, Parrotia persica, har gröna blad med liten röd kant på sommaren och häftig höstfärg.

• Lövfällande azaleor med fina höstfärger.

• Klättervildvin och rådhusvin är vackra, till exempel vildvinet Parthenocissus ’ngelmannii’.

• Syrenhortensia, Hydrangea paniculata ’randiflora’.

• Syrenhortensia, Wim’ Red.

FAKTA: Fina små träd och buskar

Benved: Körsbärsbenved, Euonymus planipes, vingbenved, Euonymus alatus, kasperbenved, Euonymus cornutus var. quinquecornutus.

Rönn: Praktpärlrönn, Sorbus pratti, ullungrönn, Sorbus ulleungensis ’odong’ pärlemorrönn, Sorbus

vilmorinii, Carmencitarönn, Sorbus commixta ’armencita’.

Japanska lönnar: Solfjäderslönn, Acer japonicum, Japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ’ureum’

manchurisk strimlönn, Acer tegmentosum, amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum.

Större träd: Katsura, Cercidiphyllum japonicum.

• Tulpanträdet blir gult efter frosten.

• Korkalmen är gul och fin på hösten.

ANNONS