Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Tove Styrke | Kiddo

Tove Styrke | Kiddo

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Pop

Pop

Tove Styrke

Kiddo

(Sony)

Många skapande människor jag pratat med genom åren vittnar om en matthet som kommer av att inte kunna stänga av.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De flesta känner nog igen sig i att det kan bli lite mycket intryck. Så vi slänger oss i soffan och kollar en film eller tar en långpromenad. Vi klarar oss ganska enkelt undan den kreativa utmattning som kan komma av att inte kunna se, höra och uppleva någonting utan att trigga igång och spinna loss på vad man själv skulle vilja göra.

Läs också: Tove Styrke samlar styrka inför USA-turné

När man läser intervjuer med Tove Styrke tycks det som att det är någonting i den stilen som till slut tog ut sin rätt och gjorde att hon sökte långvarig tystnad och avskildhet i sin gamla hemstad Umeå.

Idol-trean från 2009 spåddes en lysande framtid och skulle bli vår nästa stora musikexport. Nu behövde hon ett tvärt avbrott. Kanske skulle det inte bli något mer, det var kanske nödvändigt med en plan b?

Så småningom började Tove Styrke ändå gå på spelningar igen, startade om från början och med tiden kom nytt sug och lust att göra egen musik.

Med producenten Johan ”Familjen” Karlsson samt låtskrivarna Linnea Henriksson, Annika Norlin och Janne Kask har hon satt ihop ett riktigt dreamteam. Samtliga är erkänt skickliga melodimakare men också med särpräglade och personliga uttryck.

Tillsammans har man knådat fram en ganska så briljant popplatta som är precis allt det som omvärlden hoppats på från Tove Styrke.

Styrke själv pratar om ett feministiskt uppvaknande, hon har haft Caitlin Morans ljudbok How to be a woman i lurarna när hon arbetat med skivan. Det är lätt att höra inspirationen i en låt med den typiska kaxiga och fyndiga ”Moran-formuleringen” Even if I’m loud It doesn’t mean I’m talking to you.

Den stärkta självkänslan märks förstås även i det rent musikaliska. Plattan är omedelbar och går på offensiven från start till mål. Lekfullheten i Ego ligger nära det som Familjen brukar göra, i Burn serveras vi ett slags reggae-intro som leder vidare i skruvad elektronika. Walking a line är riktigt cool, arty popmusik och i Snaren låter hon som en syster till Rihanna, M.I.A och Lily Allen. Who’s got news är en kyligt vacker ballad som Madonna säkerligen hade velat kunna peta in på sin senaste platta.

Ja, ni förstår att Tove Styrke har kommit ifatt både sig själv och omvärldens förhoppningar på henne.

Därmed sällar sig Tove Styrke också till den växande skara av unga, svenska, kvinnliga superbegåvningar som tillsammans utgör den nya frontlinjen i det blågula musikundret.

.

Lyssna också på
Familjen | Mänskligheten
Hello Saferide | The Fox, The Hunter and Hello Saferide

Mest läst