Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Totta Näslunds liv i årtal

Kärleken till Bob Dylan gick aldrig ur Totta Näslund. Den amerikanske rockpoeten finns med både i början och slutet av Tottas omfångsrika karriär, som spänner över fem decennier.
1945
Torsten Näslund föds i Sandviken den 1 april och växer upp i det lilla samhället Köpmanholmen.
1964
Totta bildar sitt första band, med Dylanlåtar på repertoaren.
1970
Totta flyttar till Göteborg och tar ett jobb i hamnen och börjar spela i bandet Nynningen med kompisarna Tomas Forsell och Bertil Goldberg. Bandet turnerar bland annat med specialkomponerad musik till poeten Majakovskis texter. Medlemmarna i Nynningen och Nationalteatern umgås och bor under perioder tillsammans.
1975
Som ersättare till Anders Melander plockas Totta Näslund in i föreställningen Speedy Gonzales och blir en fast medlem i Nationalteatern som gitarrist, sångare och skådespelare.
1977
Totta sjunger på Nationalteaterns skiva Barn av vår tid.
1980
Totta, Ulf Dageby, Nikke Ström, Lars-Erik Brossner och Håkan Nyberg bildar Nationalteaterns rockorkester för att komma ut och spela musik utan teater.
1981
Nationalteaterns rockorkester läggs ner och Tottas bluesband, som funnits med några år som ett hobbyprojekt, blir allvar med en lång rad turnéer och flera skivor signerade medlemmarna Bengan Blomgren, Totta, Nikke Ström, Bernt Andersson, Gunnar Pettersson och Niels Nordin.
1983
Tottas bluesband åker på sin första av fyra USA-turnéer.
1985
Bandet spelar på ANC-galan och meddelar i samma veva att det splittras. Två nya konstellationer uppstår under andra halvan av 80-talet: först sommarskojbandet Varmare än körv, där Mats Ronander även är med, sedan Totta & Hot'n'tots, som bildas 1989. I slutet av 80-talet blir Totta även krögare på Havsbaden i Lysekil.
1991
Nationalteaterns rockorkester återförenas i en turné, en av många återföreningar under 90-talet.
1992
Totta syns i en roll i tv-serien Blueprint.
1995
Dan Hylander skriver låtar till Tottas första soloalbum, enkelt kallad Totta. Samma år firar Totta sin 50-årsdag i Miami.
1996
Som en blinkning åt dansbandens vana att benämna sina skivor med siffror kallar Torsten sin andra skiva Totta 2: Mitt liv är nu, en grej han fortsätter med ända till sin sista skiva. Dan Hylander skriver återigen det mesta materialet och låtarna bildar tillsammans berättelsen om Johnny Guppet.
1997
Tillsammans med Kent Andersson går Totta tillbaka till skådespeleriet på scen i den bejublade kabarén Under Aftonstjärnan. Totta syns även i en roll som vaktmästare i filmen Vildängel.
1999
Dan Hylander bidrar med text och musik till skivan Totta 3: En dåre som jag och Totta medverkar på Frälsningsarméns skiva En salig samling. Dessutom spelar han på minneskonserten för Björn Afzelius på Malmö musikteater.
2001
Sharon Dyall, Marie Fredriksson, Sara Isaksson och Josefin Nilsson är bara några av de många kvinnliga artister som vill sjunga in duetter med Totta på skivan Totta 4: Duetterna. Som vanligt får Totta sina låtar av kända låtmakare som Scocco och Ulf Lundell.
2002
Både covers på amerikanska countrylåtar och material från de tidigare skivorna finns med på liveplattan Totta 5: Turnén.
2002
Skivan Totta 6: Bortom månen och mars, med låtar av Plura, Peter LeMarc och Mauro Scocco släpps.
2003
Tottas bluesband återförenas för en spelning på Musiken hus i december. För sista gången lämnar Totta Sverige under vinterhalvåret för att åka till Mexiko.
2004
Skivan Totta 7: Soul! På drift blir rosad i pressen. Sex av de 20 låtarna är skrivna av Mauro Scocco, tre är gjorda av Plura.
2005
Greatest hits-skivan Totta 8 släpps och i januari ställer Totta upp på stödgalor för Tsunamins offer i Sydostasien. I början av maj tvingas Totta ställa in två spelningar på Gillestugan på grund av sjukdom. I slutet av maj åker Totta med sitt bluesband till Minnesota för att spela på Bob Dylans födelsedag. In i det sista arbetar han med Mikael Wiehe på en skiva med svenska tolkningar av Dylanlåtar.
Mest läst