Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

808873.jpg

Total Eufori i Baku

GP:s Jan Andersson har rapporterat löpande under finalkvällen. Läs kvällens alla inlägg.

Loreen och Sverige tog hem segern!

Presskonferens väntar. Återkommer om den i musikbloggen.

OMRÖSTNING...


Det var alla 26 bidrag. Fyra favoriter: Sverige, Ryssland, Serbien och Spanien.

 

Om det var kul och festligt eller plågsamt som ett ryggmärgsprov är upp till er. Nu blir det pausunderhållning med bland annat president Ilhan Alijevs svärson, I kid you not, och han hade kanske inte fått jobbet om han sökt det. Säger inte mer än så.

Nu ska jag fokusera på morgondagens tidning. Hörs om en stund.

 

Innan Moldavien får knyta ihop schlagersäcken med kvällens sista bidrag flashar en ny azerbajdzjansk slogan förbi. Azerbajdzjan - Land of friends. Så pass.

 

Ukraina ... dämpa dig människa

 

Serben bli farlig, säger TT-Carl. Och jag håller med. Nu tänkte jag skriva nåt om att serber är ju det, farliga, men vi sysslar inte med den typen av generaliseringar på GP. Serber är inte farligare än någon annan från Balkan. Ok? Skitsnygg ballad för övrigt.

 

Då har vi sett kvällens tio bidrag. Ja, de svenska alltså.

 

En Jedward är mycket. Två är ett berg att bestiga.

 

Vissa härinne jublar när Makedoniens Romeo Grill skriker som en apa. Vissa människor går aldrig att nå

 

Malta-Kurt dansar lika fult som jag. Epic bad, alltså.

 

Tysklands bidrag är en klockren radiohit. Men lite beige.

 

Även Spanien är grymma i kväll. Thomas G:son har skrivit den också. Bästa sex minuterna Thomas G:som någonsin haft.

 

Eat that, babushkisar. Shit vad grym hon är, Loreen! Och vilket snyggt nummer det är, även om kameravinkeln från taket inte kändes riktigt lika svindlande som tidigare. Men snön, dansen och sången, när hon artikulerar ordentligt, wow! Kan säga att det uttrycktes en viss uppskattning i pressrummet.

 

Sorry, höll på att twittra och glömde er. Grekland? Helt okej. Men nu ska jag trycka näsan mot storbildsskärmen. Blir borta i tre minuter.

 

Imbruglia & Samay, like two peas in a pot.

 

Nu Rumäniens rediga knasbidrag. Jag och TT-Carl har enats om att man blir glad när man lyssnar, inet enbart, men till övervägande del. Skulle säga 70% glad. 30% stressad.

 

Räknar till en, två, tre ... 20 azerbajdzjanska flaggor i hangaren när Sabina sjunger.

 

Norska Tooji lämnade glasburen hemma. Skönt.

 

Nu har jag googlat. Estlands Kuula betyder alltså lyssna. Och det gör vi ju. Vi kuular.

 

Italien är kvällens tredje svenskskrivna bidrag. Och Nina Zilli är Bakus Amy Winehouse, eller?

 

Hade varit coolt om Frankrikes gymnaster körade när de körde helikoptern. Eller helikoptern, det är nåt annat va?

 

Island faller under samma kategori som Bosnien. Trist. Men nu jäklar åker vi på shotsbrickor hela vägen till Limassol! Cypern, I like!

 

Bom! Bom! Bom!! Rätt i krysset! Fan vad bra.

 

Ska det vara knas så ska det vara Buranovskiye Babushki!

 

Ja det finns en orsak att jag förbigår Bosnien med tystnad.

 

En sån vit pälsmössa höll jag på att köpa. Men sen tänkte jag att det blir som med Gandalfhatten i Roskilde. Ok där men lite obekväm på spårvagnen.

 

Han år såå på det i kväll, Donny från Litauen.

 

Albanska sångerskan tänker nog lite som Pernilla Wahlgren när hon körde sitt höga C. Varför ..? För att jag kan. Nästan.

 

Albaniens sångerska har ingen refräng, men en hårboll stor som Gotland på huvudet.

 

Det var Ungern. Nu är den slut. Känns rätt bra.

 

Ser ut som Azerbajdzjan. Fast det är Tatooiine.

 

Revlon, Lancome och Engelbert Humperdinck. I skön förening.

 

Då kör vi. På riktigt!

 

Ell & Nikki sjunger förra årets vinnare Running scared, precis vad Adnan Hajizade gjorde över flaggtorget med blodet rinnande och med regimens män i bakhasorna. Och ska ni visa hur arenan byggdes, börja med vräkningarna.

 

Alltså, chalmersoveraller med lampor. Känns väldigt mars 2012. Inte? Danny ... Globen?

 

Kolla pyrot!

En minut kvar. En. Minut. Kvar.

 

Kom ett pressmeddelande från SVT. Så här står det. "För att förhöja upplevelsen för de deltagande artisterna och kompositörerna i Eurovision Song Contest och för att belöna deltagarnas kunnande delas Marcel Bezençon Award varje år ut innan direktsändningen drar igång. Priset har fått sitt namn av mannen som skapade denna stora musikaliska tävling. "

Så här gick det.

The Artistic Award: Loreen, Sweden
The composers award: Thomas G:son & Peter Boström, Sweden
The press award (dvs vi i hangaren): Sabina Babayeva, Azerbajdzjan.
Någon som är överraskad ..?

 

Pumpade min israeliska källa. Han säger att Israels tolva går till ... Spanien, men kände inte till vart de övriga poängen gick. Jag visste det. Tolvan till Spanen. Det är kört!

 

Nu spelar dom Loreen i hangaren. Ingen reaktion bland reportrarna, de flesta hänger över sina datorer och skriver för fullt. Förutom de här båda gentlemännen som kommer från ... från, shit, jag har glömt var de kom ifrån. Men de är i alla fall övertygade om att Loreen grejar det här. "I'll be in Globen next year" sade mannen till vänster. Tough shit, vi andra lär vara på Friends arena.

 

Då så. Det börjar dra ihop sig i den stora presshangaren i Baku, Azerbajdzjan, Europa ..? Här finns 1 600 ackrediterade journalister och vi sitter alltså inte i den våldsamt blinkande schlagerhallen, vi sitter i annexet. Typ. Nyligen avslutades tippningen här inne och topptrion ser ut så här: 1) Azerbajdzjan 2446p, 2) Sverige 2359p, 3) Turkiet 2078p. Yep, Azerbajdzjan i topp! Har ännu inte bestämt mig för om det känns nice eller ... tja, Nordkorea.

Bild - 25
Moldavien: Pasha Parfeny med låten Lautar. Ukraina: Gaitana med låten Be My Guest. Serbien: Zeljko Joksimovic med låten Nije Ljubav Stvar. Irland: Jedward med låten Waterline. Makedonien: Kaliopi med låten Crno E Belo. Malta: Kurt Calleja med låten This Is The Night. Tyskland: Roman Lob med låten Standing Still. Spanien: Pastora Soler med låten Quédate conmigo Turkiet: Can Bonomo med låten Love me back Grekland: Eleftheria Eleftheriou med Aprodisiac. Danmark: Soluna Samay med låten Should've Known Better. Rumänien: Mandinga med låten Zaleilah. Azerbajdzjan: Sabina Babayeva med låten When The Music Dies. Norge: Tooji med låten Stay. Estland: Ott Lepland med låten Kuula. Italien: Nina Zilli med låten L'Amore é Femmina. Frankrike: Anggun med låten Echo. Cypern: Ivi Adamou med La La Love. Island: Greta Salóme & Jónsi med Never Forget. Ryssland: Buranovskiye Babushki med Party For Everybody. Bosnien och Hercegovina: Maya Sar med Korake Ti Znam. Litauen: Donny Montell med Love Is Blind. Albanien: Rona Nishliu med låten Suus. Ungern: Compact Disco med Sound of our hearts. Storbritannien: Engelbert Humperdinck med Love Will Set You Free.
Bild - 26
Bild - 24
Bild - 27
Bild - 22
Bild - 21
Bild - 20
Bild - 19
Bild - 18
Bild - 1
Bild - 16
Bild - 15
Bild - 14
Bild - 13
Bild - 12
Bild - 11
Bild - 10
Bild - 9
Bild - 8
Bild - 7
Bild - 6
Bild - 5
Bild - 4
Bild - 3
Bild - 2
Bild - 1
My HipstaPrint 0.jpg
Mest läst