Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Torskfisket halveras

Det blir en halvering av fiskekvoten för torsk i Kattegatt för svenska fiskare under 2011.

Det här blev klart sent i natt när EU efter över två dygns förhandlingar avslutade kvotförhandlingarna inför 2011 för bland annat Skagerack, Kattegatt och Nordsjön. Förhandlingsläget var tidvis mycket kärvt men under natten kunde man komma överens.

Förhandlarna konstaterar att situationen för torskbestånden speciellt i Kattegatt är mycket allvarligt och därför krävs rejält minskade fångster. Dessutom skall fisket från 2012 stoppas helt under lekperioden för att torsken skall få en chans att återhämta sig.

Det här betyder också att de danska fiskarna måste minska sitt fiske rejält i Kattegatt vilket tidigare orsakat protester i Danmark.

EU-kommissionen ville också att kvoterna av havskräfta för Sverige skulle minskas med hela 15 procent men där protesterade de svenska förhandlarna under ledning av landsbygdsminister Eskil Erlandsson och resultatet blev en oförändrad kvot av havskräfta för svenska fiskare.

Erlandsson ansåg att förslaget gick alltför långt men konstaterade efter förhandlingarna att Sverige ändå kommer att följa de vetenskapliga rekommendationerna för havskräfta. Bestånden av havskräfta har under senare år ansetts stabila i de svenska farvattnen.

För de flesta bestånd finns så kallade förvaltningsplaner som skall hålla kvoterna på en nivå där fisken får en chans att återhämta sig men som väntat kärvade förhandlingarna rejält på många håll.

Den svenska regeringen stödde dock EU-kommissionens förslag om att torskkvoten i Kattegatt skulle halveras och Sverige är berett att följa rekommendationerna från det internationella havsforskningsrådet ICES.

Torsken anses speciellt hotad just i Kattegatt medan situationen anses bättre i Östersjön. De nyss avslutade förhandlingarna berör inte Östersjön där en uppgörelse finns sedan tidigare i höst.

Mest läst