Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3

Torbjörn Nilsson - En sökare på jakt efter lyckan

För Torbjörn Nilsson handlar det mesta om sökandet efter lycka. Sökandet har tagit honom till damfotbollen och den vägen har i sin tur lett till både kritik och personlig utveckling.

- Lyckan för mig är att ha en familj och att vara ute på träningsplanen med de här härliga tjejerna i laget. Då är man i flow, säger han.

När Torbjörn Nilsson tog jobbet som tränare för Göteborg FC höjdes många ögonbryn och snacket var igång direkt.

- Jag fick bland annat höra: har han inga ambitioner kvar längre och sånt. Aldrig direkt till mig, utan via andra. Den vägen får man höra väldigt mycket, säger han.

Att det har pratats bakom ryggen och att det finns fördomar om hans jobb lägger han inte så stor vikt vid nu.

- De här tjejerna har gett mig väldigt mycket som tränare. Du får en oerhörd feedback direkt och de är med dig på nåt sätt. Det har gjort mig ganska stark så jag bryr mig inte.

Men i grunden finns en ganska taskig självkänsla, som har funnits med hela tiden. Som fotbollsspelare ville han ständigt ha bekräftelse på det han gjorde, men säger att han klarade sig bra tack vare ett gott självförtroende som slog ut den dåliga självkänslan.

- Det är en svår balansakt det där med självkänsla, självförtroende och självbild. Det klumpade jag ihop förr, men idag förstår jag skillnaden och då kan jag också analysera mig själv.

Och det gör han mycket.

- Ja, tyvärr .... Men det är ju bra om det tjänar en, det man analyserar och vill utveckla.

Analyserandet har gjort honom till en bättre tränare och har gjort att han inte längre är självgod. För det har funnits perioder när han var det.

- Jag tror att självgodheten är en farlig sak. Jag vet att jag har haft det när jag har varit tränare någon gång, i nåt lag. Då analyserade jag inte tillräckligt, utan det gick mer på gamla meriter. Det försöker jag undvika nu genom att inte ens gå in på en träning och gå på gammal skåpmat, eller tänka: det här har jag gjort förut.

Torbjörn Nilsson har provat på många saker i livet. Efter fotbollskarriären gav han sig på matlagning. För något var han tvungen att göra och i skolan var han kanske inte bäst i klassen.

- För ens egen självkänsla tror jag att det är viktigt att skapa något själv. Jag och papper går inte ihop. Jag och snickra går inte ihop. Och jag har alltid gillat att laga mat, så då satsade jag på det.

Han drev egen restaurang i några år, men sedan tog fotbollen över igen. Olika tränarjobb varvades med att åka runt och hålla föredrag, som senare varvades med att vara förbundskapten för herrarnas U21-landslag.

Att det har spretat en hel del under yrkeskarriären tror Torbjörns själv beror på en oro över ekonomin.

- Jag kan tänka mig att det finns många som ser på det utifrån och tänker: ja, han har ju varit proffs, han är mångmiljonär. Men det jag tjänade på två år i Kaiserslautern tjänar ju Zlatan på en månad nu. Jag kanske kan leva utan inkomst ett år, sedan är ju det borta. Men de sista åren har jag inte varit så orolig, utan det löser sig.

Nu för tiden sätter han inte heller upp allt för långa planer för sitt liv, utan nöjer sig med att se ganska kortsiktigt.

- Man kan se livet som ett 400-meterslopp och jag är väl på väg in på upploppet när det gäller just det här jobbet.

Ett av målen med tränarjobbet i Göteborg FC är att vinna en titel.

- Jag tror att det här laget är så moget nu så att de vet att målsättningen måste vara att vara med och konkurrera om första eller andraplatsen. Jag är väldigt resultatinriktad, vilket de flesta inte tror. Utåt sett kanske jag inte verkar vara det, men jag går ju inte in i känslan så som många andra tränare gör och kanske blir aggressiva i vissa situationer för att få fram ett önskat resultat.

En titel skulle vara en slags bekräftelse på det han har gjort. Det han sökte så mycket tidigare under sin karriär. Men nu är den en annan typ av bekräftelse han söker.

- När man ser spelarna som ett redskap för att ge dig själv ett resultat så tror jag att du har svårare att se förmågan hos individerna på plan. Tills du balanserar det till att jag är här för deras skull. Jag har mer ett behov av att få bekräftelse i hur träningen var, inte i hur jag är som tränare.

Bild - 2

Mästarnas mästare

"Jag skulle aldrig ställa upp. För mig är det ingen bra tv. Jag respekterar de som vill se det, men jag tittar inte på det själv."

Om att skriva

"Jag funderar på att skriva en bok om ledarskap och har skrivit ett grundmanus. När jag blev damtränare så tänkte jag att jag skulle vänta ett tag och se om jag fick lite nya erfarenheter där och nu känner jag att jag nog måste skriva om alltihop igen ..."

Fördomar

"Det finns många som tar avstånd från fördomar, men de vet inte själva när de är inne i det ibland. Och då kan de inte alltid se sig själva utifrån och tänka att: nä, nu är du en gammal fördomsmänniska."

Om att vinna och förlora

"Jag tycker att det är jätteviktigt att man vill vinna och inte tycker om att förlora. Jag kan bli arg över folk som inte bryr sig om att de förlorar..."

1. Potatisgratäng i alla former

2. Italiensk mat. "Jag gör ofta italiensk buffé"

3. Fisksås har jag börjat laga mer nu

4. Förrätter. Det har jag börjat experimenterat med i alla dess former

5. Pepparsås. Jag är ute efter att få till samma som de hade på Bisto Chez Ami en gång i tiden, men än har jag inte lyckats.

Mest läst