Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tone Norum: "Jag var inte redo"

Hon slog igenom som 20-åring och hjälpte till att tonsätta det svenska 80-talet. Drygt 25 år senare syns åter livstecken från Tone Norum. - Jag skriver låtar och tar sånglektioner.

Den som går igenom Trackslistorna från mitten och slutet av 80-talet kan notera världsstjärnor som Kim Wilde, Kylie Minogue och Madonna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men strax under den där topptrion finns ett namn som dyker upp med imponerande regelbundenhet mellan åren 1985 och 1988, och som även gjorde ett gästspel på Trackstoppen 1992 då hon placerade sig på plats fem, mellan Enya och Tasmin Archer.

Jepp, Tone Norum från Upplands Väsby är inte bara lillasyster till Europes gitarrhjälte John Norum – hon är den svenska topplistans bortglömda drottning. Knappt någon annan svensk artist kan matcha hennes framgångar under den hårt krullpermanentade delen av 80-talet.

- Det var ett annat liv, jag var en helt annan människa då ... jag tänker sällan på det där, det känns inte som jag, säger Tone Norum med ett stilla skratt.

Hon sitter på ett kafé hemma i Nyköping, där Tone lever ett lugnt och tillbakadraget liv tillsammans med maken Magnus, som driver mataffär i Oxelösund, och sina två barn Miranda, 11, och Edward, 7.

Det är bara när nyfikna journalister ringer eller när någon känner igen henne på stan som Tone Norum påminns, och funderar på, sitt gamla liv som popstjärna.

I september 1985, samma dag som Tone fyllde 20 år, slog hon igenom med singeln Can't you stay, skriven av Joey Tempest. Strax därefter väntade konsertdebut och turné i folkparkerna (googla det, barn, både folkpark och Joey Tempest).

- Jag var så ung, hade ingen erfarenhet av någonting och aldrig stått på en scen. Och plötsligt hände allt på en gång, det blev som en storm. Jag var inte redo för ett sådant genombrott.

Tone tystnar och tänker efter en stund. Mycket av det som hände då har hon glömt bort, antingen på grund av det hårt uppskruvade tempot eller för att åren helt enkelt har gått.

- Det är gjort nu, och det är kul att ha den erfarenheten, men det är inget jag saknar.

1988 fick du och Tommy Nilsson en superhit med duetten Allt som jag känner, vad känner du för den i dag?

- Det är min absolut största hit, en riktig klassiker som låg på Svensktoppen hur länge som helst. Jag är fortfarande väldigt stolt över den.

Kände du att låten skulle bli stor?

- Ja, direkt. Jag fick höra den på piano och sade till låtskrivarna (Ola Håkansson, Tim Norell, Alexander Bard) att, wow, ni har ju skrivit en hit!

Ytterligare ett par album följde fram till 1996 då Tone Norum släppte sin senaste platta. Därefter träffade hon sin man på krogen East vid Stureplan, fick barn och flyttade till Nyköping.

- Jag lade av med musiken för att kunna vara hemma med barnen. Det var ett medvetet och väldigt skönt beslut, säger Tone Norum som först på senare tid börjat ta upp musiken på allvar igen.

I våras gjorde Tone en akustisk coverturné med storebrorsan John Norum, en turné som syskonen troligen återupptar i höst efter Johns sommarjobb med Europe, och hon hoppas mycket på sitt nya band Blue Harlows.

- Vi är tre tjejer som sjunger en blandning av jazz, country och blues. Det är faktiskt en gammal dröm för mig som går i uppfyllelse, att få sjunga jazz, det är den typ av musik jag helst sjunger när jag skrotar runt där hemma.

Dessutom, understryker Tone Norum, tycker hon det är väldigt kul att sjunga ihop med andra kvinnor.

- (Skratt) Man tröttnar på att spela med killar.

Bild - 2
Mest läst