Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Tomtar rånade högvakt - stal AK-5:a

Två män, utklädda till jultomtar, misshandlade natten mot julafton en av högvakterna vid Stockholms slott och stal dennes vapen. Vakten klarade sig utan svårare skador, men polisen ser allvarligt på händelsen och tror att rånet var planerat.

Strax innan klockan två på natten mot julafton överfölls högvakten vid slottet av två män maskerade med tomteluvor och tomteskägg. Den andra vakten som stod posterad på Lejonbacken gav sig in i tumultet, men hjälpförsöken var förgäves och angriparna sprang därifrån - med den ena vaktens skarpladdade automatkarbin.

Överstelöjtnant Rickard Beck-Friis Häll säger att alla vapenstölder är fullkomligt oacceptabla, men tillägger att han aldrig har varit med om något liknande under sina 30 år som militär.

-Man tror aldrig att det ska hända, och så händer det. Jag tror att vakterna tar sina uppgifter på allvar men sedan gäller det att träna dem tillräckligt.

Kan användas i rån

På Norrmalmspolisen, håller man med om att det är mycket allvarligt och kallar det "osannolikt" att stölden inte skulle vara planerad. Polisen säger att man inte vet varför vapnet stals men att det kan dyka upp i framtida brott. Polisen tar mycket allvarligt på stölder av automatvapen som nästan uteslutande stjäls för att användas av grovt kriminella.

-Det är definitivt inte bra att sådana här automatkarbiner kommer på drift. Det här vapnet kan dyka upp i vilka sammanhang som helst. Vi hoppas att det inte gör det men det kan dyka upp i ett rånsammanhang eller vad som helst, säger stationsbefäl Kjell Ahlin.

Polisen har i nuläget inga spår efter vapnet.

Vakten oskadd

Rickard Beck-Friis Häll säger att vakten som blev fråntagen sitt vapen undkommit utan allvarliga skador. Vakten kördes till sjukhus men var snabbt tillbaka. Hur det var möjligt för gärningsmännen att begå brottet och komma undan, trots att vakterna får använda våld, att det slogs larm och det finns mer personal som snabbt ska kunna tillkallas ska förbandet nu utreda.

-Vi ska nu försöka skapa oss en bild om hur det kan gå såhär och vad vi ska göra för att det inte ska gå.

Mest läst