Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Något som göteborgarna lärt sig under det rödgröna demokratiska haveriet de senaste fem åren är just hur betydelselös deras röst är, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tomma floskler om demokrati

Visst behöver demokratin stärkas i Göteborg, men inte på det sätt Daniel Bernmar (V) föreslår, skriver Theo Papaioannou och Håkan Andersson, Vägvalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valdeltagande, 29/7

Valdeltagandet i kommunvalet i Göteborg har ökat varje gång i de senaste fyra valen. 1998 röstade 73,35 procent, i fjol var det uppe på historiskt höga 79,20 procent. Därför blir det smått obegripligt varför Daniel Bernmar (V) nu anser det viktigt att ödsla fyra miljoner på att ytterligare legitimera partiernas redan starka ställning i Göteborg.

Med tomma floskler gör Bernmar gällande att ”alla ska kunna uppleva att valdeltagandet gör skillnad” och att ”målet för vårt demokratiarbete är att öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande”. Men något som göteborgarna lärt sig under det rödgröna demokratiska haveriet de senaste fem åren är just hur betydelselös deras röst är. I slutändan är det ändå de rödgröna partitopparna som bestämmer. Trots ett högt valdeltagande och oavsett hur stor majoritet som röstat emot det som politikerna bestämt lyssnar man inte på väljarna. I stället bjuds invånarna in till meningslösa rådslag när alla beslut redan är tagna.

Bernmar vill förstås höja valdeltagandet i de områden som traditionellt röstar rött. De extra pengarna kan därför ses som en framtida investering i nya rödgröna valsegrar. Men sätter man satsningarna i relation till hur mycket fyra nya Västlänksinformatörer kostar per år förstår alla vilken typ av information som de rödgröna prioriterar.

Det finns dock mycket som Bernmar kan göra för att stärka demokratin:

  • Anslå pengar till att informera om hur man väcker kommunala folkomröstningar.
  •  Omfamna alla sådana initiativ och (som det står i lagen) för en dialog med initiativtagarna.
  • Sluta se människors engagemang (oavsett partifärg) och krav på medinflytande mellan valen som ett hot mot de politiska partiernas makt.

Göteborgarna förtjänar ett kommunalråd som värnar om demokratin ur alla aspekter och som företräder samtliga medborgare.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare, Vägvalet