Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tomas Sjödin: Många känner nog igen sig

Tomas Sjödin, pastor och författare, har blivit framröstad av svenska folket. Vinterpratar i P1 i dag.

Du ska vinterprata på Värnlösa barns dag, som förr hette Menlösa barns dag. Vad tycker du om det namnbytet?

– Det är jättebra. Menlös är ett negativt och tungt ord. Värnlös är mångbottnat. Jag har tagit fasta på betydelsen obeväpnad. Det är viktigt att inte alltid ta skydd i vänskap och kärlek.

Vad kommer du att prata om i ditt program?

– Det kommer grunda sig i ordet värnlöshet. Jag har skrivit böcker i 20 år precis och tänkte försöka följa kedjan, hur boken letar sig vidare från person till person och sedan tillbaka till mig. Jag ska också prata om att våga leva mer utifrån ordet, att tillåta sig att släppa taget och låta saker vara som de är.

Vad blir det för musik?

– Det blir nedtonade, berättande sånger. Jag gillar när de är lite hjärtskärande och inte för hurtiga. Det blir bland annat Tomas Andersson Wijs version av Carolas Evighet och Håkan Hellströms Saknade te havs.

Du blir framröstad som vinterpratare av svenska folket för andra gången. Hur känns det?

– Det känns hedersamt och overkligt, med tanke på konkurrensen. Det beror säkert på en kombination av saker. Jag tror att jag har saker att berätta som många kan känna igen sig i. Det kan handla om stora förluster eller överrumplad glädje, men att livet går vidare och kan bli bra igen.

Du är pastor på halvtid och skribent på halvtid. Hur är det att kombinera de yrkena?

– Kyrkan är egentligen inte ett jobb utan en kärlek, jag brinner för den sortens mötesplatser och gemenskap. Men jag är en rastlös person, så att ibland föreläsa och möta en annan publik passar bra. Jag samlar nya intryck från båda håll som jag tar med mig.

Du blev inbjuden av SVT:s julvärd Petra Mede på julafton. Hur var det?

– Vi pratade om ensamhet, saknad och tro. Man hinner inte säga så mycket vettigt på två gånger fem minuter. Jag tackade ja av två anledningar. För det första gillar jag Petra Mede, och för det andra så tänkte jag att om man får chansen att sitta i den studion någon gång så kan man ju bara inte tacka nej. Hela ens barndom ryms ju där.

Vad ska ett bra vinterprat innehålla?

– Det är viktigt att man lär sig någonting, men också att det är goda berättelser där man sveps med. Man ska glömma bort att man lyssnar på radio. Det ska innehålla känslor, som vi är så rädda att prata om i dag. Det finns så många regler, man är rädd för att gå över gränsen mellan personligt och privat. Men vi måste lära oss att prata om känslor på ett vardagligt sätt. Hela mitt författarskap bygger på att känslor är kunskap, man kan inte hoppa över det i en berättelse.

Tomas Sjödins vinterprat sänds i P1 28 december klockan 13.00.

Mest läst