Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
– Jag vill verkligen inte betala, eftersom jag inte använder mig av public service-tjänsterna, säger Tomas Nilsson.

Tomas måste betala tv-licens för datorn

När Radiotjänst i Kiruna AB knackade på dörren blev Tomas Nilsson tvungen att betala tv-licens. Han har nämligen en dator.

Tomas Nilsson, 24, pluggar på Handels och bor i ett studentrum på 18,5 kvadratmeter. Han har inte plats för någon tv. Däremot har han en dator.

- Vi lever i ett kommunikationssamhälle och jag behöver datorn för skolan. Jag tittar aldrig på SVT play eller lyssnar på SR. Jag tittar på youtube som alla andra, men aldrig tv, säger han.

Ändå blev han tvungen att anmäla tv-innehav när en avgiftskontrollant besökte honom i hans hem häromdagen.

- Det lustiga var att kontrollanten inte heller verkade tro på det. Han tyckte också att det var galet, säger Tomas.

2 076 kronor per år landar notan på. Det är en kännbar slant för Tomas Nilsson, vars studiemedel är drygt 8 000 kronor per månad.

- Det blir 180 kronor per månad - mer än vad min mobil kostar. Och det här är en tjänst jag inte ens använder, säger han.

Sålde tv:n

Förr hade Tomas en tv, man han använde den bara som datorskärm. När han inte längre ville betala tv-licens för den, sålde han den.

- Därför är det här extra irriterande. Jag gjorde mig av med tv:n, och ändå måste jag betala.

Dessutom upplevde han det som provocerande att kontrollanten knackade dörr på just studentboendet.

- Man ska inte jaga de som är mest utsatta med ficklampa och stetoskop, tycker han.

Förstår irritationen

Johan Gerlandt, kommunikationschef på Radiotjänst i Kiruna, förstår irritationen. Men det är omöjligt att undvika avgiften om man har en dator, menar han.

- Lagen tar sikte på utrustningen snarare än utbudet. Det går inte att undvika avgiften för att man till exempel bara tittar på kanal 5, och så har det alltid varit, säger han.

Är det extra tacksamt att kontrollera studenter, eftersom de med största sannolikhet har datorer?

- Vi inriktar oss inte på någon särskild grupp, utan vi har en allmän approach, säger Johan Gerlandt.

Tomas Nilsson föreslår ett system liknande Spotify eller Netflix, där man registrerar sig och betalar för att använda tjänsten.

Vad tror Radiotjänst i Kiruna om ett sådant system?

- Det är egentligen en fråga för regering och riksdag, men public service ska vara öppet och tillgängligt för alla. Inspärrningar ligger inte i linje med public service-fundamentet, säger Johan Gerlandt.

Möjligheten för Radiotjänst i Kiruna att ta ut licensavgift för surfplattor, smarta telefoner och datorer har egentligen funnits sedan 2007. Men det var först i höstas som avgiften började tas ut även för tv-lösa personer.

Nätleverantören Bahnof var snabba med att lansera en gratis spärr av SVT play för sina kunder. Men enligt SVT är spärren verkningslös – det är ändå utrustningen som gör konsumenten skyldig att betala tv-licens. Bahnof har själva sagt till SVT att de inte kan garantera att man slipper betala, och det är ännu inte juridiskt prövat om man verkligen kan slippa kostnaden genom spärren.

Alla hushåll och företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift enligt lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Lagens definition av utrustning: En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.

Mest läst