Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tolv fast efter terrorlarm

Efter bud om skärpt vaksamhet mot terrordåd i en rad länder i Europa slog fransk polis till på tisdagen och grep tolv misstänkta i två räder.

I sydfranska Marseille och i närliggande Avignon grep antiterrorpolis enligt poliskällor nio personer och beslagtog bland annat en automatkarbin, ett hagelgevär och ammunition. De nio sades vara misstänkta för kopplingar till ett "terrorprojekt".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polis hämtade också tre män vilkas telefonnummer hittats i en mobiltelefon hos en 28-åring som arresterades i Italien i lördags. Två i trion greps i Marseille och en i Bordeaux i sydväst. En poliskälla sade att det inte fanns något samband mellan räderna.

Den i Neapel gripne 28-åringen, efterlyst och enligt uppgift med bombmaterial i sin väska, ska ha kommit från klanområdena vid pakistansk-afghanska gränsen, och fransk polis vill nu förhöra honom om islamisttrafiken till Europa.

Eiffeltornet

Sedan USA, Storbritannien, Frankrike och Sverige höjt hotnivån och manat sina medborgare till ökad vaksamhet vid resor i Europa har även bland andra Australien och Japan uppdaterat sina råd till Europaresenärer.

Massmedier har nämnt Eiffeltornet och katedralen Notre Dame i Paris och Berlins Brandenburger Tor som tänkbara mål för al-Qaida-dåd mot europeiska storstäder. Falsklarm de senaste veckorna har lett till att både Eiffeltornet och franska centralstationer tömts på besökare.

Tysk nedtoning

Britterna, själva med hög beredskap, pekar särskilt ut Frankrike och Tyskland, men tyske inrikesministern Thomas de Maiziere har varnat för "alarmism" och sagt att inget konkret tyder på att en attack skulle vara förestående. Tyskland har varit något av centralpunkt för terrormisstankarna men myndigheterna tonar ned oron.

Berlinregeringen sade sig på tisdagen dock inte veta något om de fem tyska islamister som enligt säkerhetskällor i Pakistan dödats föregående dag av robotar avlossade från ett drönarplan mot en moské i provinsen Norra Waziristan. Tyskarna sköts enligt BBC ihjäl under ett besök hos en lokal talibanledare.

Deras rörelse Jihad Islami, med ursprung i Hamburg, har sammankopplats med Ahmed Sidiqi, den man med tysk bakgrund som greps i Afghanistan i juli och sedan har förhörts på en amerikansk militärbas. Dessa förhör tros ha stärkt misstankarna om planer på terrordåd i Europa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.