Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tolgfors: Saudiarabien har misstolkat

Saudiarabien har misstolkat och uppfattat det som att Sverige lovat att uppföra en tillverkning, förklarade Sten Tolgfors vid fredagens presskonferens om turerna kring försvaret och Saudiarabien.

Det handlar om två separata spår – en del som ligger under Försvarsdepartementet och en del som ligger under Utrikesdepartementet, sade Sten Tolgfors tidigt under pressträffen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

ISP sorterar under UD och bedömer export. FOI däremot ligger under försvarsdepartementet.

Det som finns med Saudiarabien är ett samarbetsavtal från 2005 som är tydligt, explicit och offentligt, sade Tolgfors. Men några projektavtal som talar om vad länderna ska göra finns inte, fortsatte han.

Sverige "strular till" relationen

Tolgfors redogjorde för hur svenska tjänstemän "strular till" relationen med Saudiarabien. Saudierna uppfattar utkast från FOI som reella förhandlingar om att låta uppföra en tillverkning.

Regeringens roll är från 2007 att dämpa denna saudiska förväntan och regeringen kräver FOI på alternativ till de förslag som saudierna väntar sig att Sverige ska fullfölja.

Begränsad av sekretess

FOI gavs skulden för att det först gick snett i relationerna med Saudiarabien. Därför reste statssekreteraren till Saudiarabien för att försöka dämpa den irritationen som fanns och undersöka om det finns andra möjligheter, sade Tolgfors.

Enligt Tolgfors finns det tre regeringsbeslut men inga projektavtal. Däremot finns underavtal av teknisk karaktär. Angående det så kallade bulvanföretaget SSTI så informerades han om det först när det stoppade 2010, sade han.

– Jag står fast vid: Det finns inga projektavtal. Jag har svarat mycket precist på era frågor. Jag har varit begränsad av sekretess. Men det jag har sagt står jag vid, sade Tolgfors.

Gick för långt två gånger

FOI gick för långt i två fall, sade Tolgfors. Det första fallet var ett löfte om uppbyggnad och produktion av anti-tankvapen. Det andra var när FOI lämnade över ett anonymiserat forskningsavtal. Avtalet hade tecknats med ett annat land. Saudiarabien uppfattade det som ett förhandlingsutspel.

– Det fanns inget bemyndigande till det, sade han.

En fråga som han vill att FOI nu ska ge svar på är var pengarna kom ifrån när SSTI bildades.

I Ekots rapportering har det antytts att bildandet av SSTI finansierades med skattemedel. SSTI:s vd Dick Sträng vill inte svara på den saken med hänvisning till sekretess och lojalitet med tidigare arbetskamrater.

Inte heller FOI ansåg sig på fredagen kunna ge klarhet i frågan. "FOI har ingen information om hur SSTI:s bolagsbildning finanserades. FOI har i dag fått ett skriftligt uppdrag av försvarsdepartementet att redovisa FOI:s relation till bolaget", skriver FOI:s pressansvariga Maria Hugosson Bygge till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.