Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Tolgfors kan gå med stolta steg

Utredningarna om Saudiaffären återstår. Men Sten Tolgfors lämnar efter sig ett bättre försvar än det han tog över.

I går förlorade Sverige en mycket bra försvarsminister. När Sten Tolgfors (M) tillträdde 2007 fick han öknamnet tomhylsan, eftersom han inte gjort värnplikten. Men en mer skarpladdad försvarsminister var det länge sedan Sverige hade. Tolgfors har omvandlat ett föråldrat värnpliktsförsvar till ett modernt insatsförsvar och han har lyckats få försvarsmakten att hålla budget.

Den omedelbara orsaken till att Sten Tolgfors avgick är den allt trassligare Saudiaffären. När Alliansregeringen tillträdde 2006 ärvde den ett långtgående militärt samarbetsavtal med diktaturen Saudiarabien, undertecknat av den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund. Avtalet resulterade i att Försvarets forskningsinstitut (FOI) skulle hjälpa till med att bygga en fabrik för pansarvärnsrobotar i Saudiarabien. Planerna doldes via ett bulvanföretag (SSTI).

FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind hävdar att han stoppade upplägget med bulvanföretag 2010. Sten Tolgfors försäkrade vid en presskonferens den 9 mars att det inte finns något bemyndigande från regeringen som tillåter bygget av en robotfabrik i Saudiarabien. Tolgfors anklagade samtidigt FOI för att ha lovat saudierna för mycket.

Regeringens uppenbara misstag är att den försökt hålla den saudiska regimen på gott humör i stället för att 2010 utnyttja möjligheten att säga upp avtalet. Sverige skall inte exportera vapen till diktaturer.

Om Sten Tolgfors blivit förd bakom ljuset eller om han vet mer än vad han vill tillstå är för närvarande omöjligt att veta. Flera utredningar pågår. Visar dessa att Tolgfors deltagit i en politisk mörkläggning får han bära ansvaret även som vanlig riksdagsledamot. Man kan alltså inte säga att han avgår för att slippa ta ansvar.

Vid presskonferensen i går förklarade Sten Tolgfors att han inte har något i sak att tillägga om Saudiaffären samt att han redan i höstas underrättade statsministern om att han ville avgå. Som skäl anger han trötthet och att uppdraget han fick 2007 är slutfört. Sista pusselbiten i det nya insatsförsvaret kom på plats när de arbetsrättsliga villkoren för de nya yrkessoldaterna klargjordes i en uppgörelse med Socialdemokraterna.

Tolgfors har anledning att vara stolt över det han uträttat. Han tog över ett värnpliktsförsvar i ruiner och lämnar efter sig ett insatsförsvar under uppbyggnad. Kritiker, från både höger och vänster, invänder att insatsförsvarets 55 000 man är alldeles för litet för att kunna försvara Sverige. Det är sant. Men värnpliktsförsvarets dryga 600 000 man kunde inte heller försvara Sverige. Beväpning och utbildning var för dålig och mobiliseringstiden upp till flera år.

Insatsförsvarets yrkessoldater är stridsberedda med några dagars varsel. Det kan försvara Sverige som del av EU:s samlade försvarsmakt i nära samarbete med Nato. Mer räcker pengarna inte till.

GP 30/3 -12

Mest läst