Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tolgfors: FOI gick för långt

FOI gick för långt i två fall i kontakterna med Saudiarabien, enligt försvarsminister Sten Tolgfors. I det första fallet gavs ett löfte om uppbyggnad och produktion av antitankvapen, i det andra lämnade FOI över ett anonymiserat forskningsavtal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avtalet hade tecknats med ett annat land. Saudiarabien uppfattade det som ett förhandlingsutspel om att låta uppföra en vapenfabrik

-Det fanns inget bemyndigande till det, sade Tolgfors, vid en presskonferens i dag.

Han redogjorde för hur svenska tjänstemän "strular till" relationen med Saudiarabien.

Regeringens roll är från 2007 att dämpa denna saudiska förväntan, eftersom det som ställts i utsikt inte kan genomföras enligt svenska regler, säger försvarsministern.

FOI avkrävs av också regeringen alternativ till de förslag som saudierna väntar sig ska fullföljas. Olika turer pågår från 2008 till 2010 i relationerna mellan Saudiarabien och Sverige, som leder fram till stoppandet av företaget SSTI 2010.

-Jag fick information 2010. Då säger generaldirektören för FOI att han hittat ett problem, men också att han har åtgärdat problemet.

FOI gavs skulden för att det först gick snett i relationerna med Saudiarabien och för att ha gett löften som inte kunde infrias. Därför reste statssekreteraren till Saudiarabien för att försöka dämpa den irritationen som fanns och undersöka om det finns andra möjligheter, sade Tolgfors.

-Det som är problematiskt på riktigt är hur relationen mellan generaldirektören för FOI och företaget såg ut innan företaget stoppades. Det har jag bett om en redovisning av.

En fråga som han vill att FOI nu ska ge svar på är var pengarna kom ifrån när SSTI bildades.

Enligt Tolgfors finns det tre regeringsbeslut men inga projektavtal. Däremot finns underavtal av teknisk karaktär. Allt som finns ligger väl inom ramen för samarbetsavtalet, sade han.

-Jag står fast vid: Det finns inga projektavtal. Jag har svarat mycket precist på era frågor. Jag har varit begränsad av sekretess. Men det jag har sagt står jag vid, sade Tolgfors. -Nu hävdas att jag har mörklagt, vilselett. Vem var det som gjorde det, när frågorna kom om vilka som var informerade. Hade Miljöpartiet information eller inte?

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin var tidigare i dag mycket kritisk till hur regeringen hanterat ärendet.

"Ministerlögnerna kring vapenfabriken i Saudiarabien gör att härvan växer dag för dag. Svenskt stöd till vapenfabriker i en av världens västa diktaturer är illa nog, och när flera svenska ministrar dessutom far med osanning, drar dimridåer och skyller ifrån sig så kör man sitt eget förtroende i botten", skriver Fridolin i ett uttalande. MP har sedan tidigare meddelat att man anmäler Tolgfors till konstitutionsutskottet.

Vänsterpartiet kräver försvarsministerns avgång.

-Sten Tolgfors har fört svenska folket och riksdagen bakom ljuset. Han har gjort det för att han vet att den här vapenaffären med en av världens mest hårdföra diktaturer är djupt oetisk, motiverar Ulla Andersson, vice partiledare, i ett pressmeddelande.

Enligt Vänsterpartiet är hans upprepade försök att mörka regeringens ansvar för vapenaffärerna med Saudiarabien inte förenliga med hans uppdrag.

-Vi kräver nu alla papper på bordet. Med tanke på hur Tolgfors agerat de senaste dygnen finns det anledning att tro att så inte kommer att ske så länge han sitter kvar, anser Andersson.