Tolgfors förnekar svensk vapenfabrik

ANNONS
|

Det blir ingen svensk vapenfabrik i Saudiarabien, säger nu försvarsminister Sten Tolgfors. Han tillbakavisar alla uppgifter om planer på en sådan, trots att avtalet från 2005 talar om produktion av vapen.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som aviserat en KU-anmälan, menar att regeringen i dag "blandar bort korten".

-Inga uppgifter har talat om att en "svensk fabrik" ska byggas i Saudiarabien, utan om att regeringens myndigheter hjälpt och möjligen hjälper denna brutala diktatur att uppföra en egen missilfabrik, säger Fridolin.

Han kräver nu att regeringen redovisar vad man vet och hur man varit inblandad.

-Därför agerar vi för en KU-granskning.

Anmälan till KU är planerad att inlämnas under torsdagen.

För sju år sedan slöt den socialdemokratiska regeringen ett avtal där det framgår att en vapenfabrik skulle kunna byggas i Saudiarabien.

I avtalets artikel två står det: "Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land."

ANNONS

Produktion av utrustning brukar kräva någon form av fabrikslokaler.

Men två dagar efter Ekots avslöjande om den planerade vapenfabriken tar försvarsminister Sten Tolgfors nu avstånd från alla uppgifter om att Sverige på något sätt skulle vara involverade i ett liknande projekt. Utspelet kommer sedan statsminister Fredrik Reinfeldt pekat på Tolgfors som den som ska klargöra vad som hänt.

I ett inlägg på Svd.se hävdar Tolgfors, och handelsminister Ewa Björling, att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien.

Detta trots avtalets utformning, och tidigare kommentarer från statsministern om att avtalet ska hållas.

Under tisdagen var regeringen offentligt oenig om avtalet, som kritiserades hårt av både KD och FP.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick många journalistfrågor om det militära samarbetet med Saudiarabien när han besökte Hallins verkstäder i Ödeshög på onsdagen, bland annat om myndigheterna ISP:s och FOI:s agerande.

-Vår utgångspunkt är att underställda myndigheter följer lagar och regler och det tar vi för givet tills annat beläggs eller kommer fram, sade Reinfeldt.
-Jag förstår att det ställs frågor med anledning av de uppgifter som kommit fram. Men jag har lärt mig av erfarenhet att invänta till man verkligen belägger och reder ut vem som gjort vad innan vi är färdiga med att konstatera om någon brutit mot någon regel och vilka konsekvenser det ska få.
-Jag kan bara välkomna att det förmodligen blir en granskning i riksdagens konstitutionsutskott av detta.

På frågan om vad riskerna är med att avbryta samarbetsavtalet med Saudiarabien svarade Reinfeldt.

-Den uppenbara risken är att stänger man ned ett avtal av det här slaget så kommer den export som vuxit ganska mycket och som är ganska betydande och som Sverige har på olika områden till Saudiarabien att riskeras. Men vi är inte i läget att föra den diskussionen nu när avtalet gäller till 2015.

Sten Tolgfors (M) roll i ärendet med Saudiarabien kommer tas upp i KU allra tidigast i höst, kanske nästa vår. Det troliga är att utfrågningar i ärendet sker våren 2013.

ANNONS