Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Toalettpapper - test

  2007. Änglamark kompakt torkade hem fem fyrar. Två papper belönades med fyra fyrar och samtliga rullar fick godkänt. Bland de krävande testarna fanns önskemål om både mjukhet och strävhet och papperna fick absolut inte smula sig.

  Så har det äntligen blivit gjort, testet som orsakar både fniss och generade grymtningar. Av resultatet framgår att känslan är som baken - delad.

  Vinnaren Änglamark kompakt, som också är ett av de billigaste papperna per kilo, vann inte någon jordskredsseger. Men papperet placerade sig väl hos de flesta i panelen och var det som sammanlagt belönades med flest poäng.

  Testarna var dock eniga om att det här var ett svårt test som krävde upprepning och funderande. Direktiven till panelen var relativt enkla: Ni får ett par sommarmånader på er att testa åtta olika toalettpapper, två rullar av vardera. Framförallt ska ni bedöma komforten, men även bedöma hur papperna är att riva av, deras utseende, tjocklek och uppsugningsförmåga.

  Vid återsamlingen och redovisningen framgick att testpanelen gått till väga på lite olika sätt, några hade haft täta byten av rullar medan andra hade testat sig igenom papperna i tur och ordning. Protokollen visar med all önskvärd tydlighet att inget lämnats åt slumpen.

  Peter Wahlgren hörde till dem som växlade mellan rullarna och förklarade att det var först efter ett tags användande man kunde värdera ett papper.

  - Inget av de testade papperna var fulländat, så det finns verkligen en möjlighet att slå sig in i den här branschen, sade Wahlgren med tydlig adress till toalettpapperstillverkarnas forsknings och utvecklingsavdelningar.

  Han framförde även synpunkten att det kunde vara lämpligt med olika papperskvalité för kvinnor och män. De oftast mera behårade männen kunde ha behov av strävare papper medan kvinnorna nog föredrog ett mjukare papper.

  - För alla papper gäller att de måste tåla att blötas och de får absolut inte smula sig, sade Peter Wahlgren och fick medhållande nickar runt bordet.

  Hans favoritpapper från Eldorado, som han själv beskrev att det hade en DDR-känsla, funktionsmässigt bra och lagom strävt, fick dock inte några toppnoteringar av övriga.

  - Bra för ändamålet, löd Mirjana Avramovics ordvitsande utlåtande.

  Inte heller Johanna Wärja hade så mycket till övers för Eldorados papper:

  - Det var knottrigt och strävt, och såg tråkigt ut.

  Dessutom var det tunt, sade hon och propagerade istället för sin favorit, Serla dubbelt toalettpapper:

  - Det är mjukt och skönt, var lätt att riva av och räckte länge.

  Paneldeltagarna runt bordet var eniga om att i valet av toapapper spelar utseendet inte någon roll. Är det bra för miljön så kan tillverkarna skippa både fantasifulla mönster och blekning.

  TEST TOALETTPAPPER

  FEM FYRAR
  Änglamark kompakt

  Innehåll: 8x204g
  Pris: 39,50 kronor
  Jmfrpris: 24,20 kr/kg
  Kommentarer: Ett bra papper på en välfylld rulle. Bra och fint papper. Det var mjukt och behagligt och rev inte när man torkade sig. Hade allt ett toapapper ska ha. Mycket god uppsugning.

  FYRA FYRAR
  Coop Nice & Soft

  Innehåll:6-pack
  Pris: 22,90 kronor
  Jmfrpris: 34,80 kr/kg
  Kommentarer: Mjukast av alla. Så ska ett toapapper vara. Skönt att torka sig med. Känns som ett lite lyxigare papper. Bra uppsugningsförmåga, kändes ändå inte vått. I tunnaste laget.

  Ica Bad & Toalett
  Innehåll: 6x25 meter
  Pris: 24,90 kronor
  Jmfrpris 32,94 kr/kg
  Kommentarer: Funkade bra. Är mycket nöjd med uppsugningsförmågan. Väldigt mjukt och behagligt. Lagom tjockt. Starkt och tjockt papper men utan känsla.

  TRE FYRAR
  Edet

  Innehåll: 18-pack
  Pris: 52,90 kronor
  Jmfrpris: 24,70 kr/kg
  Kommentarer: Mjukt och lagom tjockt. Härligt att ta i och det är drygt. Smular på tok för mycket i blött tillstånd. Om papperet varit lite fastare hade det fått högre betyg.

  Lambi Satin
  Innehåll: 6-pack
  Pris: 27,50 kronor
  Jmfrpris: 40,92 kr/kg
  Kommentarer: Mjukt, en fröjd att torka sig med. God uppsugning men usel våtstyrka. Inget papper för den som har diarré. Lite väl tjockt papper som var sämre än jag trodde vid första anblicken.

  Serla Dubbelt toalettpapper
  Innehåll: 16x114 g.
  Pris: 54 kronor
  Jmfrpris: 29,60 kr/kg
  Kommentarer: Mjukt och behagligt. Gick lätt att riva av. Okej uppsugningsförmåga, men inte mer än så. Bra eftersom det inte smular. Alldeles för fast. Kändes lite tunt.

  TVÅ FYRAR
  Eldorado

  Innehåll: 8-pack
  Pris: 10,90 kronor
  Jmfrpris: 17,58 kr/kg
  Kommentarer: Bra för ändamålet. Det kunde varit lite mjukare. För tunt. Mycket odrygt, "billighetslampan" lyser om det. Ett lite sladdrigt papper.

  Toa Naturkompaniet Skona
  Innehåll: 8-pack
  Pris: 23,90 kronor
  Jmfrpris: 24,69 kr/kg
  Kommentarer: Håller ihop ganska bra i fuktat tillstånd. Bra uppsugning. Varken mjukt eller strävt. Ett av de sämre papperna. Ganska odrygt. Det var tunt vilket gör att man behöver ta rätt mycket.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.