Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy760cc0.jpg

Tjuvar kapade horn för potensen

Direkt när Naturhistoriska öppnade i lördags, kapade tjuvar av hornet på den svarta noshörningen.

Den uppstoppade noshörningen på museet är sig inte lik, efter stölden då tjuvar sågade av honom hornet. Hornen är mycket begärliga, då de i pulvriserat skick används till mediciner och potensmedel.

– Tjuvarna kom precis efter öppningsdags och gick direkt upp till däggdjurssalen, berättar museichef Ann Strömberg.

Tjuvarna visste precis vad de var efter. De gick fram till montern, tog loss listen runt en glasvägg, lyfte ut den och började såga av honom hornet.

– De sågade jäms med överkäken och sen bräckte de loss hornet. Därefter smet de snabbt ut genom en av nödutgångarna, fortsätter hon och uppskattar om eventuella vittnen hör av sig.

Två gärningsmän

Det var besökare, som också kommit till museet vid öppningsdags och berättade för personalen att montern en trappa upp såg mycket underlig ut. Personalen utgår från att det var två personer då glasskivan är svårt att hantera för en person.

– Det finns en stor svart marknad för noshörningshorn. Borta i Asien betalar de en förmögenhet för dem säger Torkel Hagström, intendent vid museet.

Den svarta noshörningen, av samma sort som de på Borås djurpark, kom till museet redan under 1950-talet, där han stoppades upp av Björn Wennberg. Hans förlorade horn kommer att ersättas, av en protes eller en attrapp, beroende på hur man ser på saken.

– Det finns ett otroligt sug efter vilda noshörningar sedan ett par år. De lever i södra Afrika och det skjut i snitt en per dag, berättar Mats Forslund, på Världsnaturfonden.

De flesta hornen hamnar i Kina, då välståndet där har lett till att det finns stora pengar. Samma trend har synts på andra håll i världen, enligt Forslund.

– Där finns gott om köpare och Interpol varnar för stölder, säger han.

Kan vara värt 300 000

Att det är en gammal noshörning spelar ingen roll. Hornen innehåller samma beståndsdelar, på gamla som unga. De används i flera olika traditionella mediciner i Kina och stölden kan mycket väl vara ett beställningsjobb.

– Det är omöjligt för tjuvar att få sålt hornet i Sverige eller i stora delar av Europa. Utan kontakter blir det bara ett par tusenlappar. Men för ett mellanled kan det handla om 100 000 kronor och för en person med rätt kontakter i en internationell liga kan det ligga över 300 000 kronor, säger Mats Forslund.

All handel med noshörningar är på grund av hornen förbjuden världen över sedan mitten av 1970-talet. Stölden är polisanmäld och under måndagen genomför Frölundapolisen teknisk undersökning i museet. Enligt TT har flera museer har drabbats av liknande stölder.

Mest läst