Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1

Tjuv i huset - kvinna låste in sig på toalett

Under natten mot måndagen har polisen fått in flera larm om olika typer av inbrott och stölder. I flera av utryckningarna har man kunnat gripa gärningsmännen. – Polisiärt sett är det en lyckad natt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Vid fyratiden på måndagsmorgonen får polisen larm om att någon rör sig på taket till Ica i Landvetter. Samtidigt har ett ljud hörts från taket som ska påminna om när någon kör med en kapmaskin. När Polisen kommer fram kan man se att ingen tagit sig in butiken. En stund senare hittas en man i närheten som medger att han har varit på taket. Personen grips av polisen.

Runt samma tid går ett larm i ett hus vid Gamla Kyrkovägen i Lerum. Väktare hade genom kamerasystemet sett att en man rört sig i huset. En äldre kvinna som bor i huset låste in sig på en toalett. När polisen anländer till platsen är gärningsmannen inte kvar. Kort därefter grips en man som misstänks vara inbrottstjuven.

Under natten skedde också ett inbrott i en lägenhet på Kvadrantgatan i Göteborg. När polisen kom fram till platsen kunde man se en man som var på väg ut ur bostaden genom ett fönster. När han upptäckte polisen vände han om. Även här kunde polisen gripa den misstänkte.

– Tyvärr är det väldigt tråkigt att höra om de här brotten, men det är jätteroligt att kunna konstatera att vi man för en gångs skull kunnat komma till botten med de och kunnat göra många gripanden, säger Stefan Gustafsson, polisen presstalesman i Region Väst.

På måndagsmorgonen vid sextiden grep polisen två män i Borås. De misstänks ligga bakom inbrottsstöld i bilar, där de plockar på sig olika delar så som rattar, paneler och andra tillbehör. Bilarna är oftast av märket BMW och Mercedes. GP har så tidigt som förra veckan skrivit om liknande stölder som förekommit i Stenungsundsområdet. I närområdet till Borås i har minst fyra liknande fall kunnat konstateras.

– Det har varit en följetong under en tid. Stölder av denna typ har förekommit ett flertal gånger under senaste tiden i Västra Götaland, säger Stefan Gustafsson.

Enligt honom arbetar dessa gärningsmän i större grupper och oftast väldigt bra utbildade inom området.

– De är kunniga i hur man får ner de här sakerna. De ger sig ut med en så kallad "shoppinglista" och åker runt till de fastigheter där det företrädesvis förekommer många bilar av märket BMW eller Mercedes, förklarar han.

Även i Lidköping härjade tjuvar natten till måndag. Strax efter tolvtiden larmades polisen av ett vittne om ett pågående inbrott i ett grannhus. Larmaren hade sett en skåpbil köra fram till fastigheten och sett folk med ficklampor.

När polisen kom fram till platsen kunde de se de misstänkta gärningsmännen springa från platsen. Kort därefter kunde polisen gripa tre personer. Tjuvarna hade inte lyckats ta sig in i fastigheten, händelsen rubriceras därför som försök till inbrottsstöld.

Stefan Gustafsson ser på nattens insats som lyckad. Men samtidigt påpekar han att det hade varit svårt att vara så effektiv om det inte vore för allmänheten.

– Polisen kommer alltid tvåa till brottsplats. Det är när vi får snabba och bra uppgifter från vittnen som vi kan göra ett bra jobb. Det är alltid ett samarbete mellan polisen och allmänheten som gör att man lyckas med de här uppgifterna. Polisen lyckas inte med här helt själva, säger han avslutningsvis.

Mest läst