Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
18-åringarna Ylva Hansson och Astrid Kristiansen berättar om en tillvaro där de ständigt måste hantera killar som går över gränsen.

Tjejerna om allt tafsande på stan: Hur tänker killarna?

Vakter ser det sällan, men unga tjejer blir trakasserade gång på gång. Vissa ställen återvänder de aldrig till igen. – Bara du går igenom en klubb blir du tagen på bröst och rumpa, säger Astrid Kristiansen.

När GP rapporterade om unga tjejer som utsätts för ofredanden ombads läsare att höra av sig. 18-åringarna Ylva Hansson och Astrid Kristiansen är två av många som hört av sig med beklämmande upplevelser ifrån Göteborgs offentlighet.

Det som Ylva Hansson och Astrid Kristiansen berättar är en tillvaro där de ständigt måste hantera killar som går över gränsen.

Att tafsa är oacceptabelt men att engagera polis och dra igång en rättslig procedur kan också kännas onödigt, tycker Astrid Kristiansen.

– Bara du går igenom en klubb blir du tagen på bröst och rumpa, men ofta ser man inte vem som gjort det och det är en massa folk runt omkring. Vad ska man då säga till vakten, säger Astrid Kristiansen.

Det är sällan klubbarnas vakter märker av det som sker och säger man till vakterna finns inga garantier att de ska förstå problemet, menar tjejerna.

– Många vakter är machotyper och det känns inte som att de tar sånt här på allvar. Man undviker att säga till dem, säger Ylva Hansson.

Ylva Hansson firade nyår på en klubb med sju kompisar. Två av dem gick hem tidigt för att de inte stod ut med alla killar som kladdade.

– De smyger upp som tysta blodiglar, säger Ylva Hansson som ofta fått ta saken i egna händer. Om det inte hjälper att visa med en blick och säga till så tar hon till armbågar och knuffar.

Reaktionen kan ibland bli märklig.

– Många hånflinar eller säger ”jävla hora, du är inte ens snygg”, säger Ylva Hansson.

Astrid Kristiansen retar sig på att klädseln har stor betydelse. Med urringat så tror många att det är fritt fram för att ”hon bjuder ut sig” men vilka kläder man har ska inte spela någon roll, tycker hon.

När hon för en tid sedan besökte en klubb i centrala Göteborg och var på väg till toaletten drog plötsligt två killar in henne mellan sig. De höll fast henne, tafsade och dansade närgånget.

– Jag går aldrig dit igen, men egentligen spelar det ingen roll var jag går. Det är likadant överallt, säger Astrid Kristiansen.

Hennes strategi är att gå ut med killkompisar. Det är det enda sättet att slippa problemet eftersom klubbarna sällan ens märker att detta sker.

– Det finns vakter som går runt inomhus och då kan man säga till. Men annars orkar jag inte lägga tid på det, det är mest vid bråk som de rycker in, säger Astrid Kristiansen.

Ylva Hansson tycker att vakterna borde ha bättre koll. Det är ofta otillgängliga och står utanför lokalen. Men det egentliga problemet med trakasserierna är en skev kvinnosyn som kan motverkas i skolan.

Killar blir inte tillsagda på samma sätt som tjejer, tycker hon också. Många killar formas till att tro att de har rätt att bete sig hur de vill mot tjejer.

– Jag tror inte killar skulle uppskatta om någon sätter ner handen i deras byxor. Jag vill fråga hur de tänker, tänk om det var din syster eller vän? Man måste diskutera med killarna i skolan och få dem att förstå att det inte är okej, säger Ylva Hansson.

Läs också: Här sker de flesta sextrakasserierna

Mest läst