Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tjänsteman formellt misstänkt

Nu är en tidigare kommunal tjänsteman formellt misstänkt för mutbrott. – GP skrev om detta och det satte mig på spåren, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Det är ett förråd som står i fokus för den nya mututredningen. Den före detta tjänstemannen har uppgett för GP att en chef hos NCC lät renovera hans dotters förråd. Samtidigt hade tjänstemannen anlitat NCC för en renovering av Vättleskolan. Snickaren som utförde förrådsjobbet uppger att hans arbetstid sattes upp på skolrenoveringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen har nu startat sin utredning och börjat hålla förhör. Den före detta tjänstemannen är ännu inte hörd, men har tilldelats en offentlig försvarare.

– Jag förutsätter att vi kommer att kallas till förhör, men jag har ännu inte satt mig in i ärendet, säger advokat Erik Bergenhem.

Även NCC har blivit kontaktade av polisen. NCC-chefen som ska ha givit order om förrådsrenoveringen är misstänkt för bestickning. Han är nu arbetsbefriad under tiden som utredningen pågår.

– Vi har inte kommit till något slut i den här processen ännu. Vi har ju ett antal påståenden som vi måste försöka reda ut, säger Anders Björnek, NCC:s regionchef för västra Sverige.

Den tidigare kommunale tjänstemannen arbetade på dåvarande Lokalförsörjningsförvaltningen (LFF) i nästan 20 år och gick i pension för ett par år sedan. Han är nu alltså misstänkt för mutbrott och trolöshet mot huvudman, men har inte gått att nå för en kommentar.

Projektchef Stefan Ziegler på Lokalförvaltningen (som tidigare hette LFF) vill heller inte uttala sig i frågan så länge ärendet utreds av polisen. Men kontrollen av liknande projekt skärptes redan efter de mutavslöjanden som Uppdrag Granskning gjorde för ett år sedan. Och Nils-Eric Schultz arbetsbörda verkar inte minska framöver. Med förrådshistorien inräknad pågår elva utredningar. Enligt Schultz verkar det nya ärendet vara hyfsat okomplicerat med två misstänkta. Han tror att utredningen kan vara klar före semestern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.